Geen twee zonder drie? Belgian Cats klopten Rusland al in 2017 en 2019

  Ann Wauters had een groot aandeel in de Belgische zege tegen Rusland in 2017.

  Voor het derde EK basketbal op een rij kijken Rusland en België elkaar in de ogen. De Russische vrouwen hebben ongetwijfeld nog een eitje te pellen met de Belgian Cats, want die trokken in 2017 en 2019 aan het langste eind.

  EK 2017: Ann Wauters maakt beslissende punten in thriller

  Na een zege tegen Montenegro moeten de Belgian Cats het opnemen tegen het Rusland van topspeelster Vadejeva. Na een weergaloos eerste quarter leidt België met 15-29, maar in het slot dwingt Rusland verlengingen af.

   

  Daarin blijft het spannend, Ann Wauters (20 punten, 9 rebounds) vormt een sterke tandem met Emma Meesseman (23 punten en 6 rebounds) en maakt er een halve minuut voor het einde 75-76 van en dat wordt ook de eindstand. 

   

  "Het is misschien mijn mooiste zege met de nationale ploeg", zegt Wauters achteraf. Die nipte zege lanceert de Belgian Cats in het toernooi. Ze winnen hun groep en botsen uiteindelijk op Spanje in de halve finales, maar stralen met de bronzen medaille.

  EK 2019: Emma Meesseman schittert met 29 punten

  Twee jaar later komen België en Rusland elkaar opnieuw tegen in de groepsfase van het EK. In het tweede quarter neemt Emma Meesseman de Belgian Cats bij de hand. Met 29 punten en 9 rebounds heerst ze op het parket.

   

  Even brengt Rusland dankzij Vadejeva weer spanning in de match, maar Meesseman loodst de Belgen naar de zege: 54-67. Het wordt de enige zege van België in de groepsfase.

   

  Na verlies tegen Frankrijk in de kwartfinales (na een verlenging) slepen de Belgian Cats wel nog de vijfde plaats en een plekje op een olympisch kwalificatietoernooi uit de brand. In Oostende dwingen ze een ticket voor Tokio af.

  "Rusland vormt een hecht blok, beetje zoals België"

  "Rusland blijft een verschrikkelijk goed basketballand, al dateert hun laatste Europese titel van 2011", weet Carl Berteele. "De jongste jaren was er wat verval, maar ze zijn teruggekomen."

   

  "België heeft zijn laatste twee duels op een EK tegen Rusland gewonnen, in 2017 en 2019. Dat is wel een plus voor de Cats."

   

  "Ik hoop dat België uit iedere match lessen getrokken heeft, want Rusland is een ploeg die weer op het hoogste niveau wil komen. Ze vormen een hecht blok, een beetje zoals België. Zo zullen de Cats Rusland dus ook moeten aanpakken."

   

  "De naam Maria Vadejeva, ploegmaat van Emma Meesseman bij Jekaterinenburg, zullen we vaak horen. Misschien wordt dat wel een match in de match met Emma. De puzzelstukjes zullen in elkaar moeten vallen."

  Lees ook: