Belgisch record Everesting flink scherper gesteld: 8 uur en 13 minuten

  Sieben Devalckeneer in actie in de bossen van Bouillon.

  Onder het motto blijf sporten heeft Sieben Devalckeneer (30) het Belgisch record Everesting aangevallen. Met succes: in de buurt van Bouillon klom de amateurwielrenner 8.848 meter in 8 uur, 13 minuten en 30 seconden. "Hopelijk blijft de chrono een tijd staan", reageert hij moe, maar voldaan.

  Het vorige record stond op 9 uur en 59 minuten. Na een uitgebreide voorbereiding viel Sieben Devalckeneer de tijd begin deze maand aan in het zuiden van het land.

   

  "We kozen voor een klim van 1 kilometer nabij in de buurt van Bouillon. Met een hellingsgraad van gemiddeld 14% was het een steil ding, maar wel ideaal voor mijn gewicht en mijn mogelijkheden", vertelt de 30-jarige sportkinesist en amateurwielrenner.

   

  Everesting houdt in dat je telkens dezelfde helling opklimt (en afdaalt) tot de hoogte van de Mount Everest (8.848 meter), de hoogste berg op aarde, op je fietscomputer verschijnt.

   

  Devalckeneer: "66 keer ben ik de helling op en af gereden. Op het einde nog een keer om zeker te zijn."

   

  Met 8 uur en 13 minuten heeft hij een flinke hap gezet in de vorige toptijd. "Ik hoop dat mijn chrono een tijd zal blijven staan. Voorlopig waag ik me niet aan een nieuwe poging, want het is afzien", getuigt hij. "Na 6 uur kreeg ik een serieuze dip. Dankzij aangepaste voeding kwam ik er weer bovenop."

  Het Belgisch record Everesting in beeld:

  Meer dan 60 keer gaat het omhoog...

  ...en omlaag.

  Na 6 uur komt de man met de hamer langs.

  Op karakter klautert Sieben Devalckeneer weer de helling met 14% omhoog.

  Missie geslaagd in 8 uur en 13 minuten!

  Contador in 7 uur en 27 minuten

  Dat het nog sneller kan, hebben voormalige profrenners al laten zien. Alberto Contador (37) klom vorig jaar in de buurt van Madrid 8.848 meter in 7 uur, 27 minuten en 20 seconden. De Ier Ronan McLaughlin reed in maart een wereldrecord met 6 uur, 40 minuten en 54 seconden.