General manager Koen Umans: "Onze ambities reiken verder dan top 6 halen"

  Koen Umans, general manager van de Belgian Cats.

  De Belgian Cats plaatsten zich gisteren als groepswinnaar voor de kwartfinales van het EK basketbal. Na een moeilijke start, met verlies tegen Bosnië, zag Koen Umans een veerkrachtige ploeg. "The best is yet to come", liet de general manager optekenen.

  Na de thriller tegen Turkije verzekerden de Cats zich van een ticket voor de kwartfinales als groepswinnaar. "Een enorme opluchting", aldus Koen Umans. "Onze eerste doelstelling is bereikt, maar we mogen en moeten toch een stuk sneller en beter spelen dan dat we tot nu toe deden."

   

  "We hebben een moeilijke voorbereiding achter de rug. We hebben door de coronacrisis 4 wedstrijden niet kunnen spelen. Het team is nog niet volledig op elkaar ingespeeld en we zijn ervan overtuigd dat we enkel nog progressie zullen maken dit toernooi."

   

  "De kleine foutjes moeten eruit en sommige speelsters moeten hun niveau nog opkrikken", is de manager kritisch. Toch is er geen reden tot paniek. "We hebben er vertrouwen in dat het goedkomt. The best is yet to come."

  De top 6 halen is ons volgende doel, maar we gaan niet verhullen dat onze ambities verder reiken.

  Koen Umans

  Ruimte voor progressie dus. Ook al zijn de Cats nog niet op topniveau, toch blijft het vertrouwen van Umans ongeschonden. "We mogen met ambitie vooruitblikken op de rest van het toernooi."

   

  Na een plekje in de kwartfinales richten de Belgische vrouwen hun pijlen op een ticket voor het WK. De beste 6 landen op dit EK zijn automatisch geplaatst voor het wereldkampioenschap van volgend jaar in Australië. 

   

  "Ik denk dat we meer willen dan enkel de kwalificatie voor het wereldkampioenschap", stelt Umans. "De top 6 halen is ons volgende doel, maar we gaan niet verhullen dat onze ambities verder reiken."

  "Laten ons niet afleiden door 1 goede of slechte match"

  Het EK van de Belgian Cats begon met een valse noot. De Belgen gingen onderuit tegen Bosnië, maar herpakten zich. "Na de wedstrijd tegen Bosnië hebben we afgesproken met de staf dat we het verlies niet zouden overanalyseren." 

   

  "We wisten dat het slecht was en vroegen aan de speelsters om hun rug te rechten. Dat hebben ze ook gedaan. De groep nam de collectieve verantwoordelijkheid op zich. We weten waarom we hier zijn en laten ons niet afleiden door 1 goede of slechte prestatie."

   

  "We hebben ons moeten aanpassen en uit een ander vaatje leren tappen", weet Koen Umans. "Dat de groep veerkracht zou tonen, daar was ik van overtuigd."

  Dat de groep veerkracht zou tonen, was ik van overtuigd.

  Koen Umans

  De tegenstanders van de Cats toonden erg veel respect voor de Belgische sterspeelsters, onder wie uiteraard Emma Meesseman. Met behulp van een strakke dekking wordt geprobeerd het scorend vermogen van de Belgian Cat lam te leggen.

   

  "Emma Meesseman wordt geviseerd door de tegenstanders, dat zal niet veranderen dit toernooi. Dan is het aan haar ploeggenoten om hun verantwoordelijkheid op te nemen."


  Als groepswinnaar kunnen de Cats vandaag genieten van een rustdag en kijken naar de barragematchen. Vanavond kennen ze hun tegenstander in de kwartfinale. Wordt het Rusland, of toch Slovenië?

  "Dat is natuurlijk speculeren", is Umans voorzichtig. "We gaan uit van eigen kracht. Als we ons eigen spel kunnen spelen met een hoog tempo, dan gaan we met veel vertrouwen die partij aanvatten."

  Lees ook: