Lampaert: "Alpecin-Fenix zal slimmer zijn dan ik", De Bondt: "Ik voel me ambetant"

  Het boterde niet tussen De Bondt en Lampaert.

  Yves Lampaert opende op ruim 50 kilometer van de finish de finale met Dries De Bondt, maar de afscheidnemende Belgische kampioen was een blok aan het been. Lampaert baalt, maar ook De Bondt moppert. Lees hier hun relaas.

  Op meer dan 50 kilometer van de aankomst sprong Yves Lampaert richting de kopgroep van 4, waar ploegmakker Mauri Vansevenant zat. 

   

  Lampaert werd geschaduwd door Dries De Bondt, maar rugnummer 1 werkte bij de samensmelting niet mee.

   

  Zijn ploeg Alpecin-Fenix wilde de kansen van sprinter Tim Merlier niet verbranden, hield de vluchters binnen schot, rekende hen tijdig in, maar verloor in de finale de controle.

   

  "De Belgische kampioen plantte zich mooi in mijn wiel", zuchtte Yves Lampaert na de finish bij Maarten Vangramberen over zijn sprong. 

   

  "Ik begreep niet waarom hij niet mocht meerijden. De ploegleiding van Alpecin-Fenix zal slimmer zijn dan ik, zeker?"

   

  Lampaert begon al snel te praten met De Bondt. "Ik zei: als je niet rijdt, dan stoppen we ermee. Ik wilde het gat niet dichtrijden met Dries in mijn wiel, wat ik wel gedaan heb."

   

  "Maar ik begrijp de tactiek van anderen niet. Als je de ketting laat draaien... De grote kanonnen komen toch en dan hadden zij met De Bondt nog iemand vooraan... Nu hebben die ploegen ook niets, hé."

  De Bondt: "Alles in mij schreeuwde om mee te rijden"

  "Ons plan was goed, maar het pakte niet goed uit", reageerde Dries De Bondt. "Ik was een blok aan het been en toen viel het stil."

   

  "Ik voel me een beetje ambetant tegenover Yves. Hij had niets te verliezen. Alles in mijn lichaam schreeuwde om mee te rijden, maar ik kon het risico op een counter niet lopen. Als ik zo zou verliezen, dan hadden we niets."

   

  "Ik moest spelen. De ploeg bleef in de achtergrond rijden, want dat was het plan. Maar met meer ruimte hadden we langer controle gehad. Dat is natuurlijk praat achteraf."

   

  "Toen het gat gedicht was, hebben we de controle verloren. Maar als ploeg mogen we trots zijn."

   

  "We zijn in de favorietenrol geduwd en we hebben ons geweerd als een duivel in een wijwatervat. Als eenheid wilden we dezelfde kaart trekken."

  Merlier: "Gereden zoals het moest"

  "Of het een frustrerende dag was? Voor mij persoonlijk niet", reageerde Tim Merlier. "Ik heb nooit gepanikeerd. We hebben gereden zoals het moest."

   

  "In de finale had Gianni Vermeersch pech, net als Jonas Rickaert. En voorin reden 3 goeie renners."

   

  "Toen Dries (De Bondt) weg was, reden we in positie. Zo zat hij ook in een zetel", vertelde hij over de ploegtactiek.

  VIDEO: Overleg tussen De Bondt en Lampaert, waarna die laatste vloekt over de gebrekkige samenwerking

  Lees ook: