Overzicht nationale kampioenschappen: Fraile, Sagan, Schachmann, Cavagna ...

  Omar Fraile had sinds 2018 niet meer gewonnen.

  Niet alleen in België staat vandaag het nationale kampioenschap op de wielerkalender. Bekijk in dit overzicht wie de nationale trui kan veroveren in de rest van Europa.

  Spanje: Omar Fraile

  Omar Fraile (30) heeft zijn concurrenten verrast in La Nucia. In een sprint bergop was hij sneller dan Jesus Herrada (Cofidis). Zijn ploegmakker Alex Aranburu (Astana) kaapte de bronzen medaille weg.

  Voor Fraile is het zijn zevende overwinning uit zijn profcarrière. De Bask schoot een laatste keer raak in de veertiende etappe in de Tour de France van 2018. Hij won in zijn carrière ook ritten in de Ronde van Italië (2017), Ronde van Romandië (2018), Ronde van het Baskenland (2018) en Vierdaagse van Duinkerke (2015).

  Fraile, die in 2018 ook al eens brons pakte op het Spaans kampioenschap op de weg, is op de erelijst de opvolger van zijn ploegmaat Luis Léon Sanchez. Vrijdag werd hij ook al zevende in het nationaal kampioenschap tijdrijden.

  Slovakije: Peter Sagan

  In Slovakije is de nationale titel minder verrassend naar Peter Sagan gegaan, goed voor zijn zevende nationale trui. Net als vier jaar geleden in Pilsen pakte Sagan uit met een stevig nummertje.

   

  Sagan glipte mee met de ontsnapping van de dag en telde zijn rivalen een voor een uit op de beklimming die 7 keer op het parcours lag. De laatste 16 kilometer nam hij alleen voor zijn rekening.

  Sagan neemt de nationale trui over van zijn broer Juraj, die door een blessure niet aan de start stond. Peter triomfeerde al in 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2018 en 2021.

  Colbrelli is de sterkste in Italië

  Op het Italiaans kampioenschap heeft Sonny Colbrelli zijn hoogvorm gedemonstreerd. Op een lastig parcours met enkele nijdige hellingen reed hij in de finale samen met Fausto Masnada weg uit het groepje met de favorieten.

   

  Met hun tweetjes raapten ze de overgebleven vluchters op, waarna Colbrelli met de vingers in de neus de sprint won.

  Frankrijk: Rémi Cavagna

  Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Step) is vandaag in Épinal Frans kampioen geworden. Rudy Molard en Damien Touzé pakten de tweede en derde plaats aan het einde van een lange wedstrijd van 242,9 kilometer. 

   

  Cavagna greep eerder deze week nog naast de nationale tijdrit-titel.  Door pech eindigde hij er maar als 23e.

  Duitsland: Maximilian Schachmann

  In Duitsland kwam Maximilian Schachmann alleen over de streep. De 27-jarige renner van Bora-Hansgrohe ontving Jonas Koch en Georg Zimmermann op zijn  podium. Die eerste reed hij los uit het wiel in de finale van de Duitse wegrit.

  Een overzicht van de nationale kampioenen:

   

  Duitsland: Maximilian Schachmann 

  Australië: Cameron Meyer 

  Oostenrijk: Patrick Konrad

  België: Wout van Aert 

  Spanje: Omar Fraile 

  Frankrijk: Rémi Cavagna 

  Italië: Sonny Colbrelli

  Kazachstan: Yevgeniy Fedorov 

  Letland: Toms Skujins 

  Litouwen: Ignatas Konovalovas 

  Noorwegen: Tobias Foss 

  Nieuw-Zeeland: George Bennett 

  Nederland: Timo Roosen 

  Slovakije: Peter Sagan 

  Zwitserland: Silvan Dillier 

  Denemarken: Mads Würtz Schmidt

  Luxemburg: Kevin Geniets

  Rusland: Artem Nych

  Slovenië: Matej Mohoric