Michel Wuyts na BK: "Wout van Aert is de beste kampioen in jaren"

  Wout van Aert op het hoogste schavotje van het BK-podium.

  Wout van Aert heeft zich zondag voor het eerst tot Belgisch kampioen op de weg gekroond. Sporza-wielercommentator Michel Wuyts laat zijn licht schijnen over de kersverse Belgische kampioen en neemt ook enkele andere BK-protagonisten onder de loep.

  "Wout van Aert is een meer dan terechte winnaar en de beste denkbare ambassadeur van het Belgische wielrennen. Hij is ook de best denkbare ambassadeur om straks in Frankrijk zijn rol met verve te vertolken", vindt Michel Wuyts

   

  "Wat wil je meer hebben? Noem me iemand die beter was de voorbije jaren. Ik vind er geen. Wout van Aert is de beste kampioen in jaren."

   

  "Dit seizoen is het verhaal van Van Aert er eentje met heel veel tegenslagen, die laatste niet het minst. Ik weet uit ervaring hoe een noodzakelijke ingreep als een blindedarmontsteking een mens naar beneden haalt. Dat heeft hem een goeie 3 à 4 weken achteruitgezet."

   

  "Wout van Aert is aan de heropbouw van zijn basis moeten beginnen en is met twijfels teruggekomen van zijn hoogtestage."


  "Maar dan heb je weer die klasse, dat onwrikbare karakter en die weerbaarheid. Die maken van hem wat hij is: een absolute topper. Een kampioen. Nu wordt hij ook nog eens getooid in een trui die daarbij past."

  Wout van Aert in zijn eerste Belgische driekleur op de weg.

  "Milde verwachting in de Tour"

  "In de Tour zou ik toch wel willen pleiten voor milde verwachting. Wout van Aert heeft zijn trainingen nog niet tot in de puntjes kunnen uitvoeren zoals vorig jaar", weet Wuyts.

   

  "Die openingsritten zijn eigenlijk op zijn lijf geschreven, maar het kan best zijn dat hij daar toch tekortkomt. Dan mogen we niet versteld staan, maar wel leven in het besef dat dat allemaal nog wel op zijn pootjes zal vallen in het verdere verloop van de Tour."

   

  "In normale omstandigheden was ik zeker dat hij de gele trui zou hebben gegrepen. In die openingsetappes zouden er winstkansen zijn, een paar keer scoren in de bonificaties en dan een tijdrit op dag 5. Dat is nu een vraagteken geworden en we mogen hem daar niet op afrekenen."

   

  "Misschien zien we de beste Wout van Aert wel aan het werk in de slotweek, met name in die tijdrit enkele dagen voor het einde."

  In normale omstandigheden was ik zeker dat Wout van Aert de gele trui zou hebben gegrepen.

  Michel Wuyts

  Michel Wuyts over het BK van...

  • Remco Evenepoel: "Al bij al was het de juiste beslissing van Deceuninck-Quick Step om zijn piepjonge kopman niet terug te fluiten en volop te geloven in zijn winstkansen. Want wat was het alternatief? Wie kon zekerheid op afwerking bieden? Niemand, tenzij Lampaert. Maar die had al initiatief genomen op 55 km van de streep. Als Serry dat gedaan had, had Lampaert zich nog wat kunnen schuilhouden en dan hadden ze misschien nog een troef achter de hand gehad, maar absolute zekerheid biedt dat niet."

  • Dries De Bondt: "Hij reed niet mee, want hij is een slimme renner. Hij dacht op twee sporen: meekwispelen en eventueel een kans hebben om zelf af te werken en tegelijk ook de kaart Merlier trekken. Het was wel opvallend dat die niet de sprint voor de 4e plaats won."

  • Edward Theuns: "Ik zou niet zeggen dat hij een unieke kans gemist heeft. De voorbije jaren was hij herhaaldelijk terug te vinden in de top 10 van het BK. Waarom zou hij die kans de volgende jaren niet weer eens kunnen forceren? Er komen nog parcoursen die hem zullen liggen. Vergeet ook niet dat het geen eenvoudige opdracht is om Van Aert te klissen in een sprint. Het was hem bijna gelukt."

  • Oliver Naesen en Greg Van Avermaet: "Ik stel vast dat het een bijna onbegonnen zaak is om een BK binnen te halen als je deel uitmaakt van een minuscuul gezelschap. Tenzij je van superklasse bent, zoals Van Aert. Van Avermaet heeft die op dit ogenblik niet meer, Naesen ook niet."

  • Philippe Gilbert: "Dat was een stoere aanval. Toen ik hem zag vertrekken, dacht ik dat het opnieuw de Gilbert van een paar jaar geleden was. Maar hij viel even snel terug als hij vertrok. Dat viel me wat tegen. Gilbert zal in de Tour ook een inloopperiode nodig hebben, denk ik. Hij zal moeten mikken op de overgangsetappes, in een vlucht met een man of 10 à 12. Het wordt uitzoeken welke etappes dat zijn."

  • Mauri Vansevenant: "Een pluim voor zijn energieke optreden. Hij heeft het mogelijk gemaakt dat de mannen van Deceuninck-Quick Step de finale konden rijden."

  Lees ook: