Bottas na verkeerde ploegstrategie: "Waarom luistert er niemand naar mij?"

  Valtteri Bottas.

  Valtteri Bottas werd vandaag 4e in de GP van Frankrijk. Hij moest Max Verstappen, zijn ploegmaat Lewis Hamilton en Sergio Pérez voor zich dulden. Na de race reageerde de Fin misnoegd over de strategie van zijn Mercedes-team: "Niemand luisterde naar mij."

  De GP in Frankrijk werd gewonnen door Max Verstappen van Red Bull, wiens gok - om twee keer te stoppen - zijn vruchten afwierp in de finale. Bottas van Mercedes deed dat niet en daar betaalde hij de prijs voor. De Fin eindigde als 4e en nam de strategie van de ploeg op de korrel. 

   

  "Waarom luistert er niemand naar mij als ik zeg dat het een tweestopper wordt", zei Bottas in een scheldwoorden-rijke radio-boodschap aan het adres van zijn team.

   

  Bottas had in de vorige twee races (in Monaco en Azerbeidzjan) geen punten gescoord. Dat hij vandaag ook geen podiumplaats kon afdwingen, zorgde voor wat frustratie.  

  Als ik een tweede stop had gemaakt, had ik zeker op het podium gestaan

  Valtteri Bottas

  "Ik denk dat de winnende strategie vandaag het maken van twee stops was. Het is makkelijk om dat achteraf te zeggen, maar zo is het nu eenmaal", vertelde Bottas na afloop. 


  "Ik denk dat we als team te gefocust zijn op het voltooien van maar één stop. We denken vaak dat dat de beste optie is, maar dat is niet altijd zo. Ik had de laatste 10 tot 15 rondes geen voorbanden meer. Toen kon ik enkel de schade beperken. Dat was niet leuk."  


  "Als ik een tweede stop had gemaakt, had ik zeker op het podium gestaan én zelfs voor de overwinning kunnen meevechten."

  Toto Wolff: "We hebben gegokt en verloren"

  De Red Bull van Sergio Perez, op verse banden na een latere stop dan Bottas, pakte in de laatste rondes nog de derde plaats over van Bottas.     

   

  De Fin had tegen het einde van de race nog genoeg marge om de pitstop alsnog te bezoeken zonder een positie te verliezen. Hij kon zo nog een bonuspunt binnenhalen door de snelste raceronde van Verstappen af te pakken.

   

  Toch besliste Mercedes om hun rijder uit de pit te houden. Volgens teambaas Toto Wolff was dat omdat het ernaar uitzag dat Perez een straf zou krijgen. Zo wilden ze Bottas toch binnen vijf seconden van de Mexicaan houden.     

   

  Uiteindelijk besloot de organisatie om Perez niet te straffen. "We hebben gegokt en verloren", zei Toto Wolff.