Uitgelegd: de complexe tabel die cruciaal is voor het EK-vervolg van de Rode Duivels

  Leandro Trossard gooit een blik op de tabel die het EK van de Rode Duivels zal bepalen.

  Money time! Nu de groepsfase op het EK de laatste speeldag ingaat, worden de plekjes voor de 1/8e finales verdeeld. Eén (complexe) tabel zal daarbij een cruciale rol spelen. En mogelijk levensbelangrijk zijn voor het verdere toernooiverloop voor de Rode Duivels. Wij leggen ze aan u uit.

  Het wordt net als in 2016 ook op dit EK rekenen. Naast de nummers één en twee uit elke groep mogen ook de 4 beste derdes mee naar de 1/8e finales. Zij zullen het sowieso opnemen tegen de groepswinnaars van poules B, C, E en F.

   

  Poule B is die van de Rode Duivels, die aan één punt tegen Finland genoeg hebben om groepswinnaar te worden. Maar welke beste derde wordt dan de volgende tegenstander op dit EK?

   

  Wel, onderstaande tabel geeft het antwoord op die vraag.

  Op het eerste gezicht lijkt het een complexe mix van de eerste 6 letters uit het alfabet, maar de uitleg is relatief eenvoudig.

   

  Allesbepalend is wie de beste 4 derdes zijn. Dat wordt in de eerste plaats bepaald door het aantal gesprokkelde punten. Bij een gelijk aantal telt achtereenvolgens het doelpuntenverschil, gescoorde aantal goals en de disciplinaire balans.

   

  Uit welke 4 groepen de gelukkigen komen, zal de indeling van de 1/8e finales bepalen. Twee voorbeelden:

   

  Stel, de 4 beste derdes komen uit groepen A, B, C en D komen:

  winnaar groep B 3e uit groep A
  winnaar groep C 3e uit groep D
  winnaar groep E 3e uit groep B
  winnaar groep F 3e uit groep C

  Stel, de 4 beste derdes komen uit groepen B, C, D en E:

  winnaar groep B 3e uit groep E
  winnaar groep C 3e uit groep D
  winnaar groep D 3e uit groep B
  winnaar groep E 3e uit groep C

  Supporteren voor Zwitserland?

  De kans voor de Rode Duivels is overigens groter om ploegen uit bepaalde groepen tegen te komen.

   

  In 5 van de 15 mogelijke combinaties treffen de Rode Duivels de derde uit groep E (met Spanje, Polen, Zweden en Slowakije).

   

  En 5 van de 15 combinaties koppelen de derde uit de zware groep F (met Frankrijk, Duitsland, Portugal en Hongarije) aan de Rode Duivels. Maar die opties kunnen bijna allemaal wegvallen als Zwitserland vanavond wint van Turkije en zo wellicht één van de beste derdes wordt.

   

  In een eventuele kwartfinale is de kans groot dat een duel tussen België en Italië in München op het programma staat. Maar dan moeten beide landen hun groep winnen en de 1/8e finales overleven.

  De kans is één op drie dat de Rode Duivels bij groepswinst het nummer 3 uit groep F treffen: momenteel is dat Portugal.

  Wat als de Rode Duivels alsnog 2e worden?

  Bovenstaande scenario's zijn uiteraard alleen van toepassing als de Rode Duivels groepswinnaar worden. Stel dat het toch nog compleet mis zou lopen tegen Finland, dan ziet de wereld er volledig anders uit.

   

  In dat geval treft België het nummer twee uit groep A in Amsterdam: dat is momenteel Wales, maar kan ook nog Zwitserland worden. In een eventuele kwartfinale zou de tegenstander dan Nederland zijn (als zij hun 1/8e finale overleven).

   

  Op papier lijkt dat een veel makkelijker traject richting de finale. Bondscoach Roberto Martinez liet evenwel al verstaan dat het niet de bedoeling is om bewust te verliezen tegen Finland.