Bolingo duikt onder olympische limiet op 200 meter, Thiam is optimistisch

  Cynthia Bolingo.

  Cynthia Bolingo heeft zaterdag stevig indruk gemaakt op de Internationale atletiekmeeting in Nijvel. Ze verpulverde haar persoonlijke records op de 100 en 200 meter én dook op die laatste afstand zelfs onder de olympische limiet. Ook Nafi Thiam kwam aan de start op de 200 meter: "Ik weet nu waar ik aan moet werken." 

  Op de 100 meter onderstreepte Bolingo meteen dat ze in topvorm is. Ze bracht haar persoonlijk record naar 11"28 en schuift zo op naar de tweede plaats op de Belgische ranking aller tijden. Ze passeert Rani Rosius en moet alleen Kim Gevaert nog voor zich dulden.

   

  Op de 200 meter ging Bolingo door op haar elan. Ze dook er voor het eerst onder de 23 seconden. De klok stopte al na 22"79, dat is één honderdste onder de limiet voor de Spelen. Eerder had Bolingo zich al geplaatst voor de olympische 400 meter. 

   

  Op de Belgische ranking aller tijden van de 200 meter schuift ze ook op, naar de derde plaats. "Ik wist dat ik sub 23 in de benen had", vertelde Bolingo achteraf. 

   

  "Eigenlijk had ik sinds 2015 geen relevante progressie meer gemaakt op mijn 100 en 200 meter, en dat begon mij te frustreren. Ook al focus ik tegenwoordig op de 400 meter, het is toch mooi dat ik nu ook mijn records op de kortere afstanden kan aanscherpen." 

   

  "En die olympische limiet op de 200 meter? Ik moet eerlijk toegeven dat ik daar wel op gehoopt had. Een dubbel in Tokio lijkt me onmogelijk en mijn kansen zijn nog altijd groter op de 400 meter, maar het is een mooie persoonlijke erkenning."   

   

  Op het BK atletiek van volgende week loopt Bolingo de 200 meter.

  Nafi Thiam: "Ik weet weer waar ik aan moet werken"

  Nafi Thiam liep zaterdag ook de 200 meter in Nijvel. Ze klokte af in 24"48, elf honderdsten trager dan haar persoonlijk record. "Ik weet weer waar ik aan moet werken", vertelde de olympische kampioene (op de zevenkamp) na afloop.

   

  "Ik heb al heel lang geen 200 meter gelopen. Het is dus nog wat zoeken naar het juiste ritme", aldus Thiam. "Dan is het lang niet slecht dat ik meteen tot op één tiende van mijn persoonlijk record nader." 

   

  "Het belangrijkste is dat ik weer weet waar ik aan moet werken. Het is niet nodig om met een persoonlijk record op de 200 meter naar Tokio te trekken."

   

  "Ik ga niet zeggen dat deze chrono me vertrouwen geeft, maar ook niet dat het me geen vertrouwen geeft. Dit is niet mijn specialiteit én bovendien heb ik nog hard getraind deze week. Ik heb niet uitgerust voor deze wedstrijd.  Het is wel gewoon goed om dit in de benen te hebben."   

   

  Thiam was ook onder de indruk van haar vriendin Cynthia Bolingo. "Ze was een locomotief, maar dan wel een locomotief die veel te snel ging voor mij."  

   

  De zevenkampster verscheen aan de start met ingetapete voeten en knieën. "Het is niets ernstigs, als het ernstig was, zou ik hier niet aan de start verschijnen. Ik neem geen enkel risico."   

   

  Thiam heeft ondertussen ook beslist welke discipline ze afwerkt op het BK atletiek van volgende week. Daar opteert ze voor het hoogspringen. Drie dagen later sluit ze haar olympische voorbereiding af met een 100 meter horden in haar eigen Luik.