Ook dokter weet niet wat er scheelt met Tim Wellens: "Extra vervelend"

  Tim Wellens moet voor het tweede jaar op rij passen voor de Tour.

  Wat is er aan de hand met Tim Wellens? De renner van Lotto-Soudal moet passen voor de Tour de France, maar weet zelf niet waarom. Ook zijn ploegdokter Steven Bex tast in het duister: "Die onduidelijkheid maakt het extra vervelend."

  Net als vorig jaar zal Tim Wellens niet deelnemen aan de Tour de France. "De wattages, nodig om goed te presteren in de Tour, kan ik momenteel niet trappen. Ik weet zelf nog niet wat de reden is", zegt de 30-jarige renner van Lotto-Soudal.

   

  Ook ploegdokter Steven Bex weet niet wat er scheelt. "Op de trainingen voelde hij dat hij vermoeid was en slecht recupereerde", zegt hij. "Hij zei ook dat hij niet de wattages haalde die hij normaal haalt op een training."

   

  "We zijn dan begonnen met een heel uitgebreide bloedanalyse om te zoeken naar tekorten. Dat bloedonderzoek heeft niet echt grote problemen aangetoond."

   

  "We hebben ook een nieuwe coronatest gedaan. Ook die bleek negatief te zijn. Momenteel tasten we in het duister wat de oorzaak is van zijn vermoeidheidsgevoel."

  We zijn begonnen met een uitgebreide bloedanalyse. Dat bracht geen problemen aan het licht.

  Dokter Steven Bex

  "Hij is enorm ontgoocheld"

  "Alles verliep volgens plan. Er was geen enkel flikkerlicht dat er een probleem zou zijn. Er kunnen 101 oorzaken zijn van zo'n probleem. Dat proberen we nu uit te vissen. Is het puur een probleem van conditie of is het oververmoeidheid?"

   

  Hoe reageerde Wellens zelf op de teleurstelling? "Hij is enorm ontgoocheld. In de Dauphiné was hij heel enthousiast en gedreven.  Hij was helemaal klaar om de Tour te rijden."

   

  "Hij is zich mentaal al aan het voorbereiden op andere doelen in het najaar. Zo professioneel is Tim wel om die klik meteen te maken. De Vuelta en de BinckBank Tour zijn doelen die hij nu voor ogen heeft."

  Is het puur een probleem van conditie of is het oververmoeidheid?

  Dokter Steven Bex

  Problemen met wattages en hartslag

  Hoe kwam Wellens het probleem dan op het spoor? "Hij zat minstens 10 à 20% onder zijn normale wattages. Zijn duurtrainingen waren relatief oké, maar zodra hij de bergen in trok, voelde hij heel snel dat hij die wattages die hij normaal haalde niet kon halen."

   

  "Zijn hartslag was ook niet normaal. Hij recupereerde slecht van die inspanningen. Na de trainingen bleef hij heel vermoeid."

   

  "Nu moet hij verstek geven voor de Tour zonder te kunnen zeggen waarom. Die onduidelijkheid maakt het extra vervelend voor Tim en voor ons."