Aster Nzeyimana in EK-Tribune: "De maturiteit van Nederland was indrukwekkend"

  Nederland won verdiend van Oostenrijk met 2-0.

  Gisteren hebben ook onze noorderburen hun tweede wedstrijd op het EK gewonnen. Nederland is zo al zeker van de achtste finales. Wat viel Peter Vandenbempt en Aster Nzeyimana op aan de prestaties van het Nederlandse elftal? Ze bespreken het in de dagelijkse EK-editie van podcast De Tribune.

  Aster Nzeyimana verzorgde gisteren de tv-commentaar bij de wedstrijd tussen Nederland en Oostenrijk in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam.

  "Nederland begon eigenlijk niet goed aan de wedstrijd. Pas na een domme overtreding van Alaba zijn de Oostenrijkers er echt niet meer aan te pas gekomen. Het was een offday van Oostenrijk", zegt de youngster onder de commentatoren.

  Maar Nederland mag zichzelf ook op de borst kloppen na zijn prestatie van gisteren. "De maturiteit en de controle van Nederland waren echt indrukwekkend. Dat hadden we nog niet gezien van hen."

  Ze worden wedstrijd na wedstrijd beter in die 3-5-2-opstelling

  Aster Nzeyimana

  "Die 3-5-2, daar worden ze wedstrijd na wedstrijd beter in. De drie verdedigers met De Vrij, De Ligt en Blind vormen echt een goed trio. Ik was echt onder de indruk van Nederland, maar ik wil het wel nog eens zien tegen een grote tegenstander."

  "Malen brengt eens iets anders"

  En vooraan in de spits? "Je kan niet om Weghorst heen, maar Malen biedt eens iets anders. Het leuke aan Malen is de diepgang. De ruimte die er kwam in de rug van de Oostenrijkers werd perfect benut." 

   

  "Het doelpunt van Dumfries waar Depay Malen wegstuurt, was exact wat Frank de Boer wou. Malen stond er nog geen 10 minuten op (in de plaats van Weghorst, red) en hij gaf meteen een assist. Misschien had hij hem zelfs sneller kunnen brengen, want dat is wat ze nodig hadden."

  Ook Peter Vandenbempt begrijpt de keuze voor Weghorst. "Die Weghorst is een speler die De Boer graag in zijn ploeg heeft. Hij weegt op een verdediging en daarvan kunnen anderen profiteren. Ik kijk ook liever naar Malen, maar ik begrijp dat De Boer Weghorst belangrijk vindt."

  Volgens Aster zou De Boer nooit starten met Depay en Malen. "De keuze is Weghorst of De Jong". "Zeker niet tegen betere ploegen", vult Vandenbempt aan.

  Donyell Malen

  "Tegen Duitsland wil ik het nog wel eens zien"

  "We waren toch verbaasd dat Nederland zo slecht presteerde dit jaar. Als je keek naar de individuele namen, moesten ze toch beter kunnen dan al die manke resultaten. Dit kan het toernooi zijn waar de puzzel in elkaar valt", zegt Peter Vandenbempt.

  Aster vindt het moeilijk om de prestatie van Nederland in te schatten, omdat ze nog niet tegen een sterk land gespeeld hebben. "De kans bestaat dat ze tegen Duitsland uitkomen en dan wil ik het nog wel eens zien." 

  "Nederland is een ploeg die vooruit speelt, ze durven te voetballen. Maar dat wordt meestal genadeloos afgestraft door betere tegenstanders."

  Ik ben enthousiast over dit Nederland

  Aster Nzeyimana

  "Ik heb nog mijn twijfels, maar ik ben wel heel benieuwd en enthousiast over dit Nederland. En dat was ik eigenlijk nog niet sinds Frank de Boer aan het roer stond."

  Vraagtekens bij doelman Stekelenburg

  Dumfries werd gisteren opnieuw tot man van de match uitgeroepen. "Dat vond ik nu niet terecht. Tegen Oekraïne was hij beter. Voor mij was De Jong man van de match. Hij was geweldig", zegt Aster Nzeyimana.

  Stekelenburg hield gisteren de nul, maar toch plaatst Aster nog een vraagteken bij de Nederlandse doelman."In het heetst van de strijd heb je een fantastische doelman nodig. Kijk maar naar Courtois tegen Denemarken. Dat kan ik van Stekelenburg niet zeggen." 

   

  "Hij speelt eigenlijk amper een half jaar opnieuw op het hoogste niveau, maar is nog nooit echt getest geweest. Wat hij wel bijbrengt, is coaching en rust. Niet onbelangrijk als je een nieuwe verdediging hebt."

  Je hebt een doelman nodig die iets speciaals doet. Of Stekelenburg dat kan, weet ik niet

  Peter Vandenbempt

  Ook Peter Vandenbempt stelt zich vragen bij Stekelenburg. "Als je ver wilt geraken in een toernooi heb je op een bepaald moment wel een doelman nodig die iets speciaals doet. Of Stekelenburg dat kan, weet ik niet."

  Maarten Stekelenburg

  Beluister aflevering 7 van de EK-tribune