Wout van Aert met vraagtekens richting Tour: "In deze vorm moet ik geduld hebben"

  Wout van Aert rijdt vanaf volgende week zijn derde Ronde van Frankrijk.

  Wout van Aert is stilaan weer klaar voor de strijd. Onderweg van een hoogtestage in Tignes richting zijn Kempense thuis sprak de renner in De Tribune over zijn herstel na zijn blindedarmontsteking, zijn Tourambities en zijn doelen dit najaar.

  "Voel niets meer van blessure, maar wel veel conditieverlies geleden"

  "De stage is goed verlopen", opende Van Aert. "Het is leuk om mijn familie erbij te hebben. We hebben hard gewerkt en er alles aan gedaan om de conditie op te krikken. Dat was niet simpel na de tegenslag van mijn blindedarmontsteking begin mei."

   

  Ervaart Van Aert nog last van de blessure? "Ik voel er eigenlijk niets meer van. Ik heb wel nog last gehad van mijn buikspieren. En natuurlijk heb ik veel conditieverlies geleden."


  Hoe zit het dan met de vorm, een week voor de start van de Tour? "Die is nog niet wat ze moet zijn, maar ik voel me meer dan oké. Ik ben klaar om te koersen. Initieel hoopte ik om deze week de puntjes op de i te zetten, nu is het kwestie geweest van de basis op te krikken."

  Van Aert verbaasde vorig jaar in de Tour als meesterknecht bergop.

  "Ik mik op lastigere aankomsten en tijdritten, niet op massasprints"

  Een Van Aert in vorm was topkandidaat geweest om het geel te pakken in de eerste week. Om nog maar te zwijgen van mogelijke ritzeges. Die ambities spreekt hij nu voorzichtiger uit, "al heb ik de hoop om geel te pakken nog niet volledig laten varen", zegt Van Aert.

   

  "Met deze conditie zal ik wellicht wat meer geduld moeten hebben. Ik mik niet echt op de zuivere massasprints, daar hebben andere jongens een streep voor. Op de lastigere finishes maak ik meer kans. In het openingsweekend, met sprints op het moment dat iedereen op de limiet zit, vrees ik dat ik tekort zal komen. Al hoop ik stiekem wel dat ik er goed ben."

   

  "De tijdritten staan wel met rood aangestipt. Ik heb alle tijdrittrainingen kunnen doen, ook met het oog op Tokio. Ik hoop op niveau te zijn, maar als ik pas tegen de tijdrit op het eind van de Tour in vorm ben, dan ben ik ook een gelukkig man."

  Bij zijn debuut in de Tour in 2019 won Van Aert meteen een etappe.

  "Geen groen en minder bergop werken, met oog op Tokio"

  Met Tokio is het volgende hoofddoel van Van Aert benoemd. Hoe diep zal hij gaan in de Tour, met het oog op de Olympische Spelen? 

   

  "Ik zal dit jaar bergop niet kunnen werken zoals vorig jaar, omdat ik ook na de Tour nog veel ambitie heb. Mijn rol ligt meer in de waaierriten en de hectische finales. Daarom is groen ook geen doel. Voor die trui moet je elke dag vol gaan, die pak je niet tussen de soep en de patatten."


  Hoopt Van Aert op zijn best te zijn in Tokio en Leuven, waar straks het WK plaatsvindt? "Als ik daarvoor kan tekenen, dan direct, maar het is geen exacte wetenschap. Als blijkt dat ik er deze zomer nét niet geraak, maar wel een goed najaar kan rijden, dan heb ik mezelf niets te verwijten."

  Van Aert start zondag op het BK in Waregem

  De laatste koerskilometers van Van Aert dateren al van april, toen hij de Amstel Gold Race won. Toch zal hij niet volledig zonder competitie in de benen naar de Tour trekken, want zondag zal hij aan de start staan van het BK.


  "Ik start zondag en ik hoop dat ik finale kan rijden", bevestigde hij. "Ik hoop ook dat ik er conditioneel nog een stap vooruit kan zetten. Er zijn nog veel vraagtekens, hopelijk na zondag al wat minder", besluit hij.

  Download de podcast van De Tribune