Belgian Cats na verrassende EK-nederlaag: "De druk is verviervoudigd"

  De Belgian Cats zijn met een nederlaag aan het EK begonnen.

  De ambitieuze Belgische basketbalvrouwen hebben meteen een tik geïncasseerd op het EK in Frankrijk. De Belgian Cats verloren hun opener tegen Bosnië. Hoe werd die uitschuiver opgevat in het Belgische kamp? Lees hier de reacties.

  "Un jour sans", vertelde Julie Allemand na de verrassende uitschuiver tegen Bosnië. "Een offday en dan nog van de hele ploeg. We waren niet goed genoeg in de afwerking."

   

  "Dit is een zware nederlaag, ja. Al denk ik dat Bosnië niet gewonnen heeft, maar wij hebben deze match vooral verloren."

   

  "Het is vreemd om te zeggen, maar we waren ervan overtuigd dat het op een bepaald moment zou kantelen. Dat is niet gebeurd."

   

  "We moeten nu onmiddellijk reageren en de rug rechten. Er zijn nog twee groepsmatchen. Er is nog niets verloren. Maar we moeten de komende duels wel winnen."

   

  Speelde de afwezigheid van Jana Raman een rol? "Als je verliest, is het altijd makkelijk om te zeggen dat je iemand gemist hebt. Maar het was aan ons om oplossingen te vinden."

   

  "Ons doel om deze groep te winnen verandert niet, maar dan hebben we twee zeges nodig. Morgen moet er een blok staan tegen Slovenië."

  Er is nog niets verloren, maar we moeten de volgende wedstrijden wel winnen.

  Julie Allemand

  Mestdagh: "Het slechtst denkbare scenario"

  "Dit is het slechtst denkbare scenario om aan dit EK te beginnen", zuchtte Kim Mestdagh. 

   

  "Normaal werken we veel beter af, maar dit is een heel slecht moment om het te laten afweten. Tegen Bosnië kun je je dat niet veroorloven."

   

  Sterkhouders Meesseman (24 punten), Allemand (13 punten) en Mestdagh (10 punten) konden nog enigszins een vuist maken, de overige Belgen waren goed voor amper 8 punten.

   

  "Als de basisploeg niet meteen scoort, dan legt dat druk op de bank en daar zit door de afwezigheid van Jana Raman minder ervaring. Door onze slechte start kregen zij het ook lastig."

   

  Morgennamiddag volgt al een herkansing. "Het is gevaarlijk om nu nog te dromen van de eerste plaats. De druk is alleszins verviervoudigd."

  Bondscoach: "Er is oplapwerk, vooral mentaal"

  • Emma Meesseman: "We hebben Bosnië misschien verkeerd ingeschat. Onze shots vielen niet binnen. In het begin had ik geen schrik, maar ik had niet verwacht dat ze later weer zouden uitlopen. In een EK krijg je veel matchen snel na elkaar. Je kunt hier niet te lang bij stilstaan. Ik heb gezegd: gebruik hun viering als motivatie. We hebben onszelf laten verliezen. Het was niet per se onderschatting, maar we dachten misschien dat er slechts twee speelsters belangrijk waren bij hen. De rest scoorde ook en dat mag niet."
  • Philip Mestdagh (bondscoach): "Het scoreverschil is niet correct, maar als je de wedstrijd zo aanpakt, dan hol je meteen achter de feiten aan. Je moet dan werken om de kloof te dichten en dat weegt mentaal. Offensief kwamen we niet in ons spel. Ik miste agressiviteit. Er is oplapwerk, vooral mentaal. We beginnen met een valse noot en we moeten ons in het toernooi knokken. Dat vraagt mentale weerbaarheid."

  Meesseman: "We dachten misschien dat bij Bosnië maar twee speelsters belangrijk waren"

  Mestdagh: "We moeten ons in het toernooi knokken"

  Lees ook:

  Belgian Cats op EK basketbal

  finale
  Frankrijk Servië 54-63
  match voor brons
  Wit-Rusland BELGIE 69-77
  halve finales
  Wit-Rusland Frankrijk 61-73
  Servië BELGIE 74-73
  kwartfinales
  Wit-Rusland Zweden 58-46
  Frankrijk Bosnië 80-67
  Servië Spanje 71-64 (n.v.)
  BELGIE Rusland 85-83
  uitslagen groep C
  Bosnië België 70-55
  Slovenië Turkije 72-47
  Turkije Bosnië  54-64
  België Slovenië 92-57
  Bosnië Slovenië 81-91
  Turkije België 61-63
  eindstand groep C
      M W V +/- ptn
  1. België 3 2 1 +22 5
  2. Bosnië 3 2 1 +15 5
  3. Slovenië 3 2 1 0 5
  3. Turkije 3 0 3 -37 3