Oudste rivalenstrijd krijgt vervolg: Engeland - Schotland is meer dan voetbal

  De Schotse fans - makkelijk te herkennen - zijn in grote getale aanwezig in Londen.

  149 jaar geschiedenis. Bijna anderhalve eeuw na de eerste confrontatie staan Engeland en Schotland opnieuw tegenover elkaar. Een rivalenstrijd waar nog enkele rekeningen openstaan.

  30 november 1872, Schotland - Engeland: 0-0.

   

  Het was de eerste officiële internationale voetbalwedstrijd ooit. Gespeeld op een cricketveld, met 4.000 fans als getuige van een historische gebeurtenis.

   

  Bijna 150 jaar en 114 interlands later is de rivaliteit tussen beide teams alleen maar toegenomen.

   

  Vooral door politiek-sociale redenen. Veel Schotten voelen al hun leven lang een afkeer voor alles wat Engels is en hebben een sterke drang om zich los te scheuren van het Verenigd Koninkrijk. Om de zoveel jaar klinkt opnieuw de schreeuw om een referendum voor onafhankelijkheid.

   

  Voorlopig zonder succes.

  De tandartsstoel van Gascoigne

  Het zorgt ervoor dat sportieve confrontaties tussen beide landen altijd bijzonder hooggespannen zijn.

   

  De meest memorabele ontmoeting in het voetbal vond plaats op het EK van '96. In het legendarische Wembley - ook vanavond weer het podium van de burenstrijd - ontmoetten beide landen elkaar in de groepsfase.

   

  Toen de Engelse fans het Schotse nationale volkslied "Flower of Scotland" volledig overstemden met boegeroep was de toon meteen gezet.

  Bekijk hieronder de beelden van het legendarische duel op het EK van '96

  Het was wachten tot de tweede helft op een eerste doelpunt. Alan Shearer bracht de Engelsen met een kopbalgoal op voorsprong. Een kwartier voor tijd kreeg Schotland een unieke kans op de gelijkmaker. Alleen kreeg Gary McAllister zijn strafschop niet voorbij David Seaman - het is nog altijd een open wonde voor de hele natie.

  De flamboyante Paul Gascoigne toonde geen genade en scoorde de 2-0. Een iconische treffer in de EK-geschiedenis. Gascoigne wipte de bal heerlijk over verdediger Hendry en volleerde het leer vervolgens onhoudbaar in doel.


  Zijn viering is al even legendarisch. De middenvelder gaat ostentatief op zijn rug liggen, waarna ploegmaats met een drinkbus zijn gezicht vol water spuiten. Een verwijzing naar het beruchte incident in Hong Kong tijdens de EK-voorbereiding van de Engelsen.

   

  Een drankspelletje op tandartsstoel liep toen stevig uit de hand. De foto's geraakten tot bij de Britse tabloids, die schande spraken van het voorval.

  Gascoigne met zijn legendarische viering.

  Vanavond Schotse herkansing

  Vanavond treffen beide landen elkaar voor de tweede keer op een groot toernooi. Op de afsluitende persconferentie kroop Schotland alvast in de rol van underdogs. "Zij hebben 55 miljoen inwoners, wij amper 5 miljoen. Wij zullen nooit de favoriet zijn in deze duels. Maar hopelijk kunnen er enkele jongens opstaan bij ons."

   

  Och ja, ook Paul Gascoigne liet van zich horen. De geniale gek zag hoe Engeland-talent Phil Foden zijn haarstijl van het EK '96 gekopieerd had. En daagde zijn "opvolger" uit: "Ik hoop dat hij mijn viering van tegen Schotland kopieert als hij scoort. Dan kom ik zelf de cocktails in zijn mond gieten."

  Links: Foden met zijn nieuwe coupe, rechts: Gascoigne op het EK in '96

  Engeland - Schotland: een lesje geschiedenis

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.