Japan heft noodtoestand op: dan toch supporters welkom op de Spelen?

  Zijn er toch supporters welkom in de olympische stadions?

  De Japanse regering heeft beslist om vanaf zondag de noodtoestand op te heffen in de meeste departementen van het land. Het geeft vooral Tokio ruim een maand voor de start van de Olympische Spelen wat hoop.

  Sinds april geldt de noodtoestand in de meeste Japanse departementen: de bars en restaurants moeten voor de avond sluiten en mogen geen alcohol verkopen. 

   

  Maar vanaf zondag wil de Japanse regering overschakelen op een quasi-noodtoestand. Bars en restaurants zouden dan alcohol mogen serveren tot 19 uur en moeten sluiten om 20 uur.

   

  De nieuwe maatregelen zouden ook opnieuw evenementen toelaten mét toeschouwers. Er mag wel maar 50 procent van de capaciteit worden ingenomen, met een maximum van 10.000 supporters.

   

  Dat klinkt als goed nieuws voor de Olympische Spelen (23 juli - 8 augustus), maar een beslissing over toeschouwers op de Spelen - uit Japan of uit het buitenland - wordt pas volgende week genomen. 

   

  Volgens de Japanse virologen is het veiliger om de Spelen achter gesloten deuren te organiseren. Zeker omdat de publieke opinie zich roert tegen de organisatie van de Spelen.