Dag, moeder! Het werelddoelpunt van Vercauteren in Denemarken - België

  Frank Vercauteren juicht in Straatsburg.

  Bijna 40 jaar geleden speelden de Belgen al een keer tegen Denemarken op het Europees kampioenschap. De Rode Duivels gingen er in de groepsfase uit, maar Frank Vercauteren sloot het toernooi wel af met een pareltje.

  In 1984 speelden slechts 8 landen de eindronde van het Europees kampioenschap. België zat in groep A met Denemarken, het toenmalige Joegoslavië en gastland Frankrijk.

   

  Na winst tegen Joegoslavië (2-0) en een zware pandoering tegen de latere winnaar Frankrijk (5-0) bikkelen België en Denemarken om een plaats in de halve finales.

   

  De wedstrijd begint prima met goals van Ceulemans en Vercauteren, maar daarna antwoorden de Deense internationals uit de Belgische eerste klasse.

   

  Eerst scoren Anderlecht-spelers Arnesen en Brylle tegen. In de slotfase telt Lokeren-aanvaller Larsen de Rode Duivels uit met 3-2.

   

  De match in Straatsburg zal altijd gepaard gaan met het legendarische commentaar van wijlen Rik De Saedeleer."Dag, moeder", riep hij na de goal van Vercauteren.

  VIDEO: Het pareltje van Frank Vercauteren

  Denemarken - België in 1984: 3-2

  Doelpunten: 26' Ceulemans 0-1, 39' Vercauteren 0-2, 41' Arnesen 1-2 (pen), 60' Brylle 2-2, 84' Larsen 3-2

   

  Denemarken: Qvist, Rasmussen (58' Brylle), Nielsen, Olsen, Busk, Bertelsen, Arnesen (78' Sivebaek), Berggreen, Lerby, Larsen, Michael Laudrup

   

  België: Pfaff, Grün, Clijsters, De Greef, De Wolf, Scifo, Vandereycken, Ceulemans, Vercauteren (62' Voordeckers), Vandenbergh, Claesen (46' Coeck)

   

  Scheidsrechter: Prokop (DDR)

  Stadion: Stade de la Meinau in Straatsburg)

  denemarken - belgië: