Wim De Coninck over transformatie AA Gent: "Nieuwe messen snijden goed"

  In Gent zijn de trainingen alweer begonnen.

  Het "nieuwe" AA Gent krijgt stilaan vorm. Gent deed al drie opvallende transfers, deed veranderingen in de trainersstaf en heeft zijn ambities bijgespijkerd. Hoe bekijkt Gent-watcher Wim De Coninck naar alle veranderingen?

  Gent versterkte zijn kern voor volgend seizoen al met 5 spelers. De meest opvallende: Gianni Bruno (spits van Zulte Waregem), Andrew Hjulsager (middenvelder van KVO) en Julien De Sart (middenvelder van KV Kortrijk).

   

  Spelers aantrekken die het goed doen bij middenmoters in de Belgische competitie, is een beproefd recept van Gent: denk aan Arslanagic, Tissoudali, Nurio, Bolat, De Bruyn en Botaka. Alleen smaakte dat recept niet altijd even zoet. 

   

  "De drie nieuwkomers zijn inderdaad wat je "typische Gent-transfers" zou kunnen noemen", zegt Wim De Coninck. "Nurio heeft de hoge verwachtingen niet kunnen inlossen, maar ze hebben hem nog niet opgegeven. Ze hopen dat hij alsnog ontploft. De Bruyn had blessurepech." 

   

  "Voor de drie nieuwkomers wordt het afwachten of ze de altijd hoge verwachtingen in Gent zullen kunnen inlossen? Maar een spits halen uit een buitenlandse competitie, die 20 goals maakt zoals Bruno, is vaak niet mogelijk."

  De belangrijkste aankopen moeten wel nog komen. Want Bruno is niet hetzelfde type als Jaremtsjoek en Hjulsager is aanvallender dan Dorsch.

  "Hun strategie heeft ook het voordeel dat ze de spelers die ze halen, heel goed kennen. Ze zien ze elke week spelen. Hjulsager speelde een geweldig seizoen, daar konden ze niet naast kijken. De Sart vind ik eenzelfde type als Hannes Van der Bruggen, die weg moest. Dat begrijp ik minder."


  "Het kan ook wel zijn dat makelaars een rol spelen in de strategie van Gent. Ze werken daar graag met bepaalde makelaars. Met Mogi Bayat onder meer."


  "De belangrijkste aankopen moeten wel nog komen. Want Bruno is niet hetzelfde type als Jaremtsjoek en Hjulsager is aanvallender dan Dorsch."

   

  "Jaremtsjoek en Dorsch zullen vertrekken. Ze hebben zich getoond op het EK en op het EK voor beloften en Gent wil ze ook laten gaan. Samen zullen ze Gent 20-25 miljoen opleveren, denk ik. Al kan er opeens 10 miljoen bij als Jaremtsjoek iets geweldig doet op het EK."

  "Nieuwe messen snijden goed"

  Niet alleen op het veld zal AA Gent er volgend seizoen anders uitzien, ook langs de lijn zal het uitzicht verschillen. Thomas Matton vertrekt uit de trainersstaf, Gertjan De Mets en Gino Caen ook.

   

  Sinds gisteren weten we dat Nicolas Lombaerts en Danijel Milicevic er bijkomen. "Gent probeert duidelijk alle geledingen op te frissen. Nieuwe messen snijden goed. Hein Vanhaezebrouck zal dit allemaal wel goedgekeurd hebben. Hij is toch altijd de dominante figuur en kent Lombaerts en Milicevic goed."

   

  "Nog een voordeel in vergelijking met het moeilijke vorige seizoen is dat Vanhaezebrouck nu van het begin van het seizoen kan beginnen en zo meer zijn stempel kan drukken."

  "De Witte zal tevreden zijn als Gent de top vier haalt"

  Ook anders dan vorig seizoen is dat voorzitter Ivan De Witte zich niet meer zal laten betrappen op boude uitspraken over zijn ambities. Toen zei hij dat AA Gent mee wou doen voor de titel en die uitspraak werd hem tijdens een tegenvallend seizoen erg vaak onder de neus geduwd.

   

  Die les heeft hij geleerd. De Witte zei deze week letterlijk dat hij geen ambities kenbaar wil maken, behalve dat "Gent mikt op een goed seizoen, waarmee we de club een elan geven dat er mag zijn".

   

  "De Witte wil vooral weer beleving krijgen bij Gent na een seizoen zonder fans in het stadion en onvrede onder de supporters", zegt Wim De Coninck.

   

  "Sportief heeft iedereen het vertrek van Jonathan David onderschat. Ook ik. Je wist dat het een groot verlies zou zijn, maar niet dat de impact zo groot zou zijn." 

   

  "De Witte zal tevreden zijn als Gent de top vier haalt, want Club Brugge, Anderlecht en Genk zullen beter zijn en Antwerp en clubs als KV Mechelen ontwikkelen zich snel."

  De Witte wil vooral weer beleving krijgen bij Gent na een seizoen zonder fans in het stadion en onvrede onder de supporters.