"Frankrijk favoriet tegen Duitsland? Iedereen zegt van wel, ik zeg van niet"

  Tomasz Radzinski in Villa Sporza.

  De sterkste selectie. Veruit. Een gewiekste coach. Patriotten tot en met. Frankrijk is de gedoodverfde EK-favoriet. Vanavond openen de Fransen hun Europese kampioenschap met een match tegen Duitsland. Maar bestaat er niet iets als te veel sportieve weelde? Te veel luxe? 

  Het thema-Frankrijk kwam gisterenavond uitgebreid ter sprake in Villa Sporza. Gastheer Karl legde zijn analisten voor wat zij van Frankrijk verwachten.

   

  Wesley Sonck: "De match is in München, leuk dus voor de Duitsers. Maar ik ben uiteraard wel benieuwd naar Frankrijk. Op het WK 2018 zag ik matchen van hen waarbij ik dacht: hoe is het in godsnaam mogelijk?"

   

  "Maar uiteindelijk zijn ze wel wereldkampioen geworden. Ik heb één ding onthouden: als je wereldkampioen wil worden, moet je zo weinig mogelijk goals binnenkrijgen en dat hebben de Fransen gedaan."

   

  Imke Courtois: "Frankrijk heeft een geweldige ploeg. Ik verwacht dat ze gaan winnen in Duitsland. Ze spelen niet altijd even goed en het gebeurt niet altijd op de mooiste en meest spectaculaire manier, maar toch..."

   

  Kun je te veel weelde hebben in een selectie, schotelde Karl Vannieuwkerke zijn tafelgenoten voor?

   

  "Nooit", was het kordate antwoord van Steven Defour. "Je kunt nooit te veel weelde hebben. Je moet er wel voor zorgen dat de spelers goed bij elkaar passen en overeenkomen. Dat zal de moeilijkste puzzel zijn voor bondscoach Deschamps."

   

  "Het moeten niet allemaal elkaars beste vrienden zijn. Als je een gezamenlijk doel hebt - in dit geval Europees kampioen worden - dan kun je dat ego wel even opzijzetten. Maar als het niet loopt zoals het moet, begin je naar elkaar te wijzen en komt er ruzie. Dan heb je een goeie people manager nodig. We zullen zien of dat het geval is bij Frankrijk."

   

  "De gun-factor is zeer belangrijk", vulde Wesley Sonck nog aan. "Die is bij de Rode Duivels bijvoorbeeld zeer groot. Die jongens spelen al zo lang samen en zijn vrienden van elkaar geworden."

  Radzinski: "Geen cadeau voor Frankrijk"

  Als Tomasz Radzinski vanavond zijn geld moet inzetten, zou hij dat op Duitsland doen. 

   

  "Het is voor de Fransen geen cadeau om te openen tegen de Duitsers. Duitsland is al enkele weken steeds beter aan het spelen."

   

  "Plus: de match is in München en de Duitsers zullen een laatste keer hun beste beentje willen voorzetten voor Joachim Löw en zich ook al eens willen tonen voor Löws opvolger na het EK."

  "Iedereen zegt dat Frankrijk favoriet is, maar ik vind van niet. De Duitsers heb je pas verslagen op het moment dat je in het vliegtuig zit op weg naar huis."