Jana Raman over "horror": "Ik hoop dat ik de Witsel van de Cats ben"

  Jana Raman mist het EK.

  Donderdag begint het EK basketbal van de Belgian Cats, maar Jana Raman (30) moet het toernooi in de zetel beleven. Een banaal voorval op de treinreis naar Frankrijk heeft haar met tranen opgezadeld. "Ik zal nu supporter op de eerste rij zijn om de Cats te zien schitteren."

  De Belgische basketbalvrouwen reisden maandag naar Frankrijk. "Op de trein wilde ik mijn koffer in de bagageruimte leggen, een rek met een ijzeren plaat. Daar ben ik met mijn duim tegen gebotst", legt Raman uit aan Sporza.

   

  "Het deed pijn, maar niet zo erg. In Frankrijk stelde ik vast dat mijn hand gezwollen was, maar ik kon perfect anderhalf uur trainen."

   

  "Voor de zekerheid hebben we maandagavond dan medische beeldvorming laten doen en daar heeft men vastgesteld dat mijn duim volledig gebroken en verplaatst is."

   

  "Ik geloof het zelf ook nog niet, maar zonder pijn ben ik dus op weg naar België. Een operatie is noodzakelijk", zegt Raman, terwijl ze tegen de tranen vecht.

   

  "Het hoort erbij, zeker? Het is verschrikkelijk. Ik noem het horror. Vanavond word ik geopereerd, maar er is ook nog Tokio. Ik doe mijn uiterste best om klaar te zijn voor de Spelen. Dat zou mogelijk zijn en daar moet ik me aan optrekken."

   

  "De ploeg zal mij ook wel trots maken", zegt Raman over het EK van de Cats. "Het is heftig, maar ik heb beloofd om vanaf morgen niet meer te huilen en voor mijn revalidatie te gaan. Ik zal nu supporter op de eerste rij zijn om de Cats te zien schitteren."

  "Het is een megaraar verhaal"

  In het telefonische gesprek is Jana Raman bijzonder geëmotioneerd. Veel medische duidelijkheid is er ook nog niet.

   

  "De beeldvorming is in Frankrijk gebeurd en ik laat me dinsdagavond in Herentals opereren. Ik weet nog niet exact wat er aan de hand is."

   

  "Op training kon ik shotten en ballen ontvangen zonder pijn. Er is dus ongeloof."

   

  Een medische noodingreep - denk aan tape of een brace - is uitgesloten? "Het is een breuk met een verplaatsing, dat is te gevaarlijk voor mijn gewrichten in de toekomst."

   

  "Als ik zelf wil, dan zou ik een tape aandoen en spelen, maar dat is geen optie."

   

  "Het is wel een bom die ontploft is, ja", besluit Raman. "Niemand had het verwacht omdat ik overdag geen pijn had. Het is een megaraar verhaal."

   

  En intussen trekt Raman zich op aan dat medische wonder bij die andere Belgische EK-gangers. "Veel mensen hebben het me ook gezegd, maar ik hoop dat ik de Axel Witsel van de Cats ben. Ik heb er vertrouwen in."

  Als ik zelf wil, dan zou ik een tape aandoen en spelen, maar dat is geen optie.

  Jana Raman

  Belgian Cats op EK basketbal

  finale
  Frankrijk Servië 54-63
  match voor brons
  Wit-Rusland BELGIE 69-77
  halve finales
  Wit-Rusland Frankrijk 61-73
  Servië BELGIE 74-73
  kwartfinales
  Wit-Rusland Zweden 58-46
  Frankrijk Bosnië 80-67
  Servië Spanje 71-64 (n.v.)
  BELGIE Rusland 85-83
  uitslagen groep C
  Bosnië België 70-55
  Slovenië Turkije 72-47
  Turkije Bosnië  54-64
  België Slovenië 92-57
  Bosnië Slovenië 81-91
  Turkije België 61-63
  eindstand groep C
      M W V +/- ptn
  1. België 3 2 1 +22 5
  2. Bosnië 3 2 1 +15 5
  3. Slovenië 3 2 1 0 5
  3. Turkije 3 0 3 -37 3