Hongarije-Portugal in een vol (!) stadion met 67.000 fans: normaal of waanzin?

  De Puskas Arena kan ruim 67.000 mensen herbergen.

  Voetballen met publiek. We hebben er op dit EK al van mogen genieten. Wat er straks te gebeuren staat in Boedapest is de overtreffende trap. Ruim 67.000 mensen mogen er het duel Hongarije-Portugal bijwonen.

  In coronatijden slaken we al een zucht van opluchting als een voetbalstadion 1/3e of zelfs "maar" 1/4e van zijn capaciteit mag benutten.

   

  De sfeer is beter, er is beleving, de voetballers en trainers staan niet alleen op het veld.

   

  Maar wat er vanavond zal gebeuren in Hongarije-Portugal tart alle verbeelding: de Puskas Arena in Boedapest zal tot de nok vol gevuld zijn met supporters. 

   

  We moeten al terugkeren naar maart 2020 om ons dergelijke taferelen voor de geest te kunnen halen, net voor de coronapandemie het Europese vastland volledig in haar greep kreeg.

  De Puskas Arena:

  "Toch met klein hartje"

  "Ruim 67.000 mensen vanavond in het stadion. Ik kijk er heel hard naar uit, maar ergens toch ook wel met een klein hartje."

   

  Sporza-commentator Aster Nzeyimana verschaft de tv-kijkers vanavond tekst en uitleg bij de wedstrijd. Hij hinkt een beetje op twee gedachten.

   

  "Voor mezelf is het geleden van februari 2020 dat ik nog in een vol stadion zat. Toen ben ik in Engeland enkele wedstrijden gaan bekijken, net voor de lockdown. Dat het nu weer kan, is geweldig. Al is het ook vreemd, omdat het elders nog niet gebeurt."

   

  "Het gaat wel de goeie kant op met de coronacijfers in Hongarije. Meer dan de helft van de bevolking is gevaccineerd, las ik. Je kunt vanavond als fan ook alleen maar in het stadion als je al gevaccineerd bent."

   

  "Zoals overal staat de gezondheid op 1. Om Hongarije binnen te komen, heb je heel wat documenten nodig. En moet je uiteraard een test afleggen als je nog geen coronavaccin gekregen hebt, zoals ik."

   

  "Maar in de stad Boedapest is het vrij ontspannen. Er geldt wel een algemene mondmaskerplicht, maar alles is open. Je kunt dus bijvoorbeeld gewoon op restaurant gaan. Ik heb wel moeten buitenzitten gisterenavond, want binnen mag alleen als je gevaccineerd bent."

  Ruim 67.000 mensen vanavond in het stadion. Ik kijk er heel hard naar uit, maar ergens toch ook wel met een klein hartje.

  Aster Nzeyimana

  "Politiek statement van Orban"

  "De Puskas Arena is een prachtig stadion. We kennen het van enkele Champions League-wedstrijden die hier gespeeld zijn, omdat ze in andere landen niet mochten doorgaan", gaat Aster Nzeyimana voort.

   

  "Viktor Orban speelt daar uiteraard een prominente rol in. De Hongaarse premier is een grote voetbalfan en heeft de voorbije jaren enorm veel in voetbal geïnvesteerd. Hij liet zelfs in de kleinste steden van het land nieuwe voetbalstadions bouwen om de sport groter te maken."

   

  "In april al kondigde Orban aan dat Boedapest een vol stadion zou aanbieden tijdens het EK. Het is een politiek statement waar hij succes mee oogst."

   

  "In Hongarije zelf worden daar wel wat vragen bij gesteld. De taxichauffeur die me van de luchthaven naar het hotel bracht, zei dat hij hier gemengde gevoelens bij heeft. Wie niet van voetbal houdt, kijkt er met een andere blik naar."

   

  Hongarije-Portugal begint straks om 18u. Toen we Aster belden, stond hij al twee uur in de rij om zijn accreditatie op te pikken.

   

  "Het staat hier al sinds vanochtend vol met mensen. Journalisten, medewerkers van het stadion, keukenpersoneel, noem maar op... En er is enorm veel security, uiteraard om die mensenmassa straks in goeie banen te leiden. Kleerkasten van mannen, indrukwekkend."

  Tweet van 2019: