De EK-Tribune, nr 4: "Meer ervaren Spanjaarden hadden wel eentje gescoord"

  Elke dag wordt in De Tribune nagepraat over de voorbije speeldag op het EK.

  Elke avond/nacht draaien we tijdens dit Europese kampioenschap een EK-Tribune-podcast in elkaar. Die kunt u vanochtend beluisteren in de bekende kanalen. Het gespreksthema vandaag: het gelijkspel van Spanje tegen de stugge Zweden.

  Michael Van Vaerenbergh, kenner van het Spaanse voetbal, maakt zich nog niet al te veel zorgen over het Spaanse puntenverlies. "Als je 80 procent balbezit hebt en kansen creëert, hoeven we Spanje niet met alle zonden van Israël te overladen."

   

  "In 2010 verloor Spanje zijn openingsmatch en werden ze wereldkampioen. In 2012 speelden ze gelijk. Het is een groep met veel jonge, onervaren spelers. Maar ik zie wel andere namen, maar geen beterschap in vergelijking met drie jaar geleden."

   

  Het grote probleem: "Een efficiënte spits", zegt Van Vaerenbergh. "Alvaro Morata moet de targetman zijn van bondscoach Luis Enrique, maar wrong kansen de nek om. Ik zou gestart zijn met Gerard Moreno, de man in vorm bij Spanje. Hij is een type zoals Benzema en Müller, die meer de flanken opzoeken."

  Ik zie wel andere namen, maar geen beterschap in vergelijking met drie jaar geleden.

  Michael Van Vaerenbergh

  Dat de 18-jarige Pedri op het middenveld begon, toont dat Spanje ervaring kan gebruiken. "Pedri was degelijk, maar hij is meer iemand voor het WK van 2022. Hij is zeker een aanwinst, maar ik zou altijd met Koke en Thiago starten."

   

  Marcos Llorente, een manusje-van-alles, werd dan weer op de rechtsachter uitgespeeld door de bondscoach. "Hij is opgeleid als verdedigende middenvelder, maar zou in het beste geval als wingback moeten spelen."

   

  "Hij heeft de fysieke kwaliteiten van een marathonloper - Koen Naert bij wijze van spreken - en koppelt dat aan een enorm technisch vermogen. Hij speelde verrassend goed op de rechtsachter, maar zou beter renderen centraal of als tweede spits."

  Demarez: "Ik zie Spanje nog moeite hebben om zijn groep te overleven"

  Zweden zal voor alle tegenstanders in groep E een lastige tegenstander worden, volgens voetbalcommentator Eddy Demarez. "Zweden is nooit leuk om naar te kijken, maar ze spelen ontzettend gedisciplineerd." 

   

  "Ze zijn ontzettend moeilijk om tegen te spelen, want je moet altijd opletten voor de tegenreactie met die gevaarlijke Isak. Zweden had zelfs nog de beste kans om te scoren."

   

  "En met die vijf wissels werd in het laatste halfuur nauwelijks nog gevoetbald. Maar ik denk dat Spanje met wat meer ervaring er wel eentje had binnengelopen. Op zulke momenten heb je bijvoorbeeld Sergio Ramos nodig die nog een goal binnenkopt op corner. Ik zie Spanje zelfs nog moeite hebben om zijn groep te overleven."

  Beluister aflevering 4 van de EK-tribune:

  Lees ook: