Alderweireld: "Eeuwig respect voor Denemarken, maar we proberen wel te winnen"

  Toby Alderweireld speelde samen met Christian Eriksen bij Ajax en Tottenham.

  Na de hartaanval van zijn ex-ploegmaat Christian Eriksen heeft de confrontatie met Denemarken een extra dimensie gekregen voor Toby Alderweireld. "Het kan Denemarken extra kracht geven, of misschien juist niet. Maar we moeten gewoon naar onszelf kijken", zegt de Rode Duivel.

  Alderweireld deelde zowel bij Ajax als bij Tottenham de kleedkamer met Christian Eriksen, de Deense spelmaker die in elkaar zakte tijdens de match tegen Finland. 

   

  "Ik ken Christian al heel lang", zegt Alderweireld in een interview van de KBVB. "Toen ik het nieuws vernam, was ik niet meer met mijn eigen match bezig. Je bent op dat moment gewoon op zoek naar informatie of het goed gaat met hem."

   

  "Dus niet alleen ik, maar echt iedereen was heel blij en opgelucht toen we tijdens de busrit naar de wedstrijd het nieuws kregen dat hij bij bewustzijn was en zelfs al kon praten."

   

  "Dat was wel nodig, want een andere vraag is: "Als het minder oké is, ga je dan wel voetballen?" Daar staat je hoofd totaal niet naar. Dat zijn wel scenario's die door je hoofd spoken. Gelukkig is het dan toch positief uitgedraaid en gaat alles goed met hem."

  Ik snap dat er heel veel sympathie heerst voor Denemarken. En terecht ook.

  Toby Alderweireld

  Dat er donderdag nu een EK-confrontatie met Denemarken op de speelkalender staat, is "niet aangenaam", vindt Alderweireld. "Maar ook voor de Denen zal het niet leuk zijn."

   

  "Het kan op twee manieren gaan: het kan hen extra kracht geven, of misschien juist niet. Maar ik denk dat we naar onszelf moeten kijken en die wedstrijd zo professioneel mogelijk moeten aanpakken. En die ook proberen te winnen. Meer kunnen we ook niet doen."

   

  "Ik snap ook dat er heel veel sympathie heerst voor dat land. En terecht ook. Hoe ze met die situatie zijn omgegaan, is ongelofelijk. Een schoolvoorbeeld. Daarvoor hebben ze mijn eeuwig respect. Maar wij gaan wel proberen te winnen."

  "Denemarken heeft enorm veel kwaliteiten"

  Na een vlotte opener tegen Rusland, wordt Denemarken een grotere uitdaging volgens Alderweireld. "Ze hebben enorm veel kwaliteiten. Een hele goede ploeg die weet hoe ze moeten spelen", zegt hij.

   

  "We hebben er al twee keer heel goed tegen gespeeld (in de Nations League: 0-2 en 4-2, red). Dat was ook nodig, want anders hadden we zeker niet gewonnen."

   

  "Je voelt gewoon dat ze veel kwaliteiten hebben en een duidelijk beeld hebben van hoe ze willen spelen. Het is een heel lastige tegenstander en bovendien weer een uitwedstrijd. Hun publiek zal er 100 procent achter staan. We zullen top moeten zijn om daar punten te halen."