Moet Cavendish naar de Tour in plaats van Bennett? "Waarom niet allebei?"

  Cavendish klopte in de Ronde van België onder meer Merlier, Ackermann en Groenewegen.

  Moet de vormzwangere Mark Cavendish mee naar de Tour de France? Dat is de grote hamvraag binnen Deceuninck-Quick Step. "Eigenlijk is het een luxeprobleem", vertelt onze wielerman Renaat Schotte.

  Mark Cavendish snelde zondag naar zijn vijfde zege van het seizoen. Als vervanger van Sam Bennett, die sukkelt met zijn knie, schoot hij raak in  de slotetappe van de Baloise Belgium Tour. 

   

  Met de Tour de France in aantocht (die begint op 26 juni) werpt de vraag zich op of Cavendish al dan niet aan de start moet verschijnen in Brest.

   

  "Er is op dit moment nog geen sprake van om Cavendish naar de Tour te sturen", vertelt Renaat Schotte. "Om diverse redenen."

   

  "Uit dat interview na de rit kan je vanalles afleiden. Mij is vooral de column van Lefevere (in Het Nieuwsblad, red) bijgebleven."

   

  "Daarin zei hij dat Cavendish niet voor een minimumcontract in de Ronde van Frankrijk wil koersen. Dan gaat het om een geldkwestie."

   

  "Misschien moeten ze Bennett met last aan zijn patellapees thuis houden? Dat zijn vervelende blessures die soms lang aanslepen. Als ze geen andere keuze hebben, dan zullen ze om de tafel moeten zitten met Cavendish."

   

  "Want dit stond nooit in het initiële plan. Ik denk niet dat ze hem op dit niveau verwacht hadden. Ik denk hijzelf ook niet. Eigenlijk is het een luxeprobleem."

  Sam Bennett kampt met last aan zijn patellapees.

  Op jacht naar het record van Eddy Merckx?

  "Ik denk dat Cavendish zelf geen zin heeft om de Ronde van Frankrijk te rijden voor een appel en een ei", gaat Schotte verder. 

   

  "Omdat hij al zo lang meedraait en hij weet ook welke druk er bij zal komen kijken. De buitenwereld zal meteen grote dingen verwachten."

   

  Cavendish won al 30 etappes in de Ronde van Frankrijk en moet enkel Eddy Merckx (met 34 stuks) voor zich dulden. 

   

  "Het record zal te pas en te onpas ter sprake worden gebracht. Als hij 1 etappe wint, dan is hij weer een stap dichter bij Eddy Merckx. Wil hij dat hele circus wel? Misschien niet. Vandaar ook zijn reactie zondag: 'Het zijn jullie die erover beginnen'."

   

  "Maar waarom zou je ze niet allebei meenemen? Er zijn verschillende soorten etappes. Er zijn er waar Cavendish kansloos is en met twee spurters naar de Tour gaan, heeft ook zijn voordelen. Hoewel ik denk dat Cavendish als lead-out niet veel kan betekenen."

  Het record zal te pas en te onpas ter sprake worden gebracht. Als hij 1 etappe wint, dan is hij weer een stap dichter bij Eddy Merckx. Wil hij dat hele circus wel?

  Renaat Schotte