19e grandslam voor Djokovic: "En toch zelden winnaar in discussie over wie grootste is"

  Novak Djokovic won gisteren voor de tweede keer Roland Garros.

  Door de EK-drukte is het misschien wat door de mazen van het net geglipt, maar Novak Djokovic heeft afgelopen weekend in Parijs zijn 19e grandslamtitel veroverd. De 34-jarige Serviër blijft een constante aan de tennistop. "De jongeren komen steeds dichter, maar overnemen, dat is en blijft heel moeilijk."

  Novak Djokovic klopte de voorbije dagen in Parijs Rafael Nadal en Stefanos Tsitsipas. Met zijn tweede Roland Garros staat zijn grandslamteller op 19, eentje minder dan Roger Federer en Rafael Nadal.

   

  "Je ziet dus dat het nog altijd heel moeilijk is om de grote 3 te verslaan", analyseert Johan Van Herck, kapitein van de Belgische Daviscup- en Fedcup-ploeg.

   

  Djokovic stond nochtans 2 sets in het krijt in de finale. "Zo'n ommekeer heeft hij al vaak gerealiseerd. Hij concentreert zich dan op zichzelf en zoiets is moeilijk uit te leggen."

   

  "Hij vindt telkens de mentale weerbaarheid om te vechten en om in de zone te komen. Hij is dan vooral met zichzelf bezig en dat is de oplossing."

  Novak Djokovic vindt telkens de mentale weerbaarheid om te vechten.

  Johan Van Herck

  "Qua erkenning op dezelfde hoogte staan als Nadal en Federer blijft moeilijk"

  Wat is nu de exacte succesformule van Novak Djokovic? Johan Van Herck: "Het is een mix: hij is ongelofelijk compleet."

   

  "Je moet als tegenstander aanvallen, maar Djokovic is zo beweeglijk en is fysiek zo sterk. Hij heeft alles onder de knie. Zijn return is de beste van het circuit."

   

  En toch lijkt de Serviër nog altijd in de schaduw te staan van Rafael Nadal en Roger Federer. "Hij is daar redelijk gevoelig voor. Hij komt bijna nooit als winnaar uit discussies over wie de grootste is."

   

  "Nochtans heeft hij de jongste jaren de meeste grandslams gewonnen en de meeste ATP-toernooien van 1 week. Hij staat ook al lang op nummer 1, hij leidt in de onderlinge duels."

   

  "Maar toch is het moeilijk om op dezelfde hoogte te komen qua erkenning. Van de buitenwereld en bij de spelers zelf."

  "Wissel? moeilijk om er een datum op te kleven"

  De teller staat op 19, maar daar zal het volgens Johan Van Herck niet bij blijven. "Djokovic is zelf moeilijk te kloppen en heeft van Nadal gewonnen op zijn beste ondergrond. Dat heeft hem een enorme boost gegeven."

   

  "Het is afwachten hoe goed Federer zal zijn op Wimbledon. De kans is dus reëel dat Djokovic nog grandslamtoernooien wint." 

   

  Op de echte wissel van de wacht moeten we dus nog wat langer wachten? "Het is heel moeilijk om er een datum op te kleven."

   

  "Djokovic is ook nog jonger dan de rest. Het programma van Federer (39) is gelimiteerd, Nadal (35) denkt ook nog na over Wimbledon. Waar liggen hun prioriteiten en hoe fit zijn ze nog?"

   

  "De jeugd zal kansen blijven krijgen. Ze komen steeds dichter. Maar overnemen, dat is en blijft heel moeilijk."

  Lees ook: