Het EK van alle records: Ronaldo heeft 4 mijlpalen beet na 1e match

  Klaar om geschiedenis te schrijven: Ronaldo verscheen gisteren opgewekt op de slottraining voor de match tegen Hongarije.

  History calling voor Cristiano Ronaldo. De 36-jarige Portugees kan tijdens zijn 5e EK bijna alle records breken. En diegene die al achter zijn naam staan nog wat verder aanscherpen. Een overzicht.

  Enige speler met 5 EK's

  De eerste mijlpaal is al een feit. 

   

  17 spelers kwamen ooit in actie op 4 EK's: Lothar Matthäus en Peter Schmeichel waren de eersten in 2000, nadien zouden onder meer Lilian Thuram, Gianluigi Buffon en Zlatan Ibrahimovic hetzelfde doen.

   

  Na vandaag is Ronaldo de eerste met 5 EK's achter zijn naam: dat van 2004, 2008, 2012, 2016 en nu 2020.

  Een piepjonge Ronaldo op zijn eerste EK in 2004.

  Recordschutter aller tijden op EK

  Beter maar zeker niet straffer. Ronaldo is na zijn twee goals tegen Hongarije de recordschutter op EK's met een totaal van 11 stuks. Hij passeerde zo Michel Platini, die 9 keer raak schoot.

   

  Alleen: Platini scoorde zijn 9 goals allemaal op het EK van 1984. Bij Ronaldo zijn ze verspreid over 5 edities. De balans tot dusver: 2 in 2004, 1 in 2008, 3 in 2012, 3 in 2016 en 2 in 2021.

  Michel Platini op zijn fenomenale EK in 1984.

  Recordaantal goals aller tijden

  Het record der records. Cristiano Ronaldo is amper 3 doelpunten verwijderd van het legendarische aantal interlanddoelpunten van Ali Daei. De Iraanse spits scoorde in totaal 109 keer voor Iran. 

   

  "Ronaldo zal mijn record verbeteren, daar ben ik zeker van", vertelde Daei daar recentelijk over. "Het zou een ware eer zijn voor mij."

   

  Mocht Ronaldo daarin slagen op dit EK zou het de prestatie alleen maar grootser maken.

   

  Voor een ander straf internationaal record zal Ronaldo sowieso nog even moeten wachten. Met 176 caps heeft hij nog 8 wedstrijden nodig om de Egyptenaar Ahmed Hassan te evenaren. Op dit EK kan de Portugees evenwel maximaal 7 keer in actie komen.

  De huidige recordschutter aller tijden: de Iranees Ali Daei.

  Meeste gewonnen EK-wedstrijden

  Aan delen doet hij niet. Het record van meeste gewonnen EK-wedstrijden heeft Ronaldo na de match tegen Hongarije ook al beet. Met 12 stuks passeert hij Cesc Fabregas en Andres Iniesta (11). Weer een plekje in de geschiedenisboeken.

  Ronaldo in duel met de man die hij een record armer maakte: Andres Iniesta.

  Aantal EK-finales

  Onmogelijk is het allerminst. Door de ongeziene weelde van de Portugese nationale ploeg zou de titelverdediger zomaar opnieuw tot in de finale van het EK kunnen geraken.

   

  In dat geval zou Ronaldo een zoveelste record op zak steken. Momenteel zijn er 24 spelers die al 2 keer in een EK-finale stonden. Daarbij veel Duitsers (door de opeenvolgende finales in '72 en '76, plus '92 en '96) en Spanjaarden ('08 en '12).

   

  Ronaldo stond in de finales van 2004 (verlies tegen Griekenland) en 2016 (winst tegen Frankrijk). Een derde keer "all the way" gaan zou uniek zijn.

  Oudste doelpuntenmaker in EK-finale

  Mocht Portugal de finale halen, zal Ronaldo zich ongetwijfeld ook willen laten zien. Iets dat door een blessure niet lukte in 2016.

  Toen kreeg hij al de kans om het record van Bernd Hölzenbein te breken, die 30 jaar en 103 dagen oud was toen hij scoorde in de EK-finale van 1976. Ronaldo zal 36 jaar en 156 dagen oud zijn wanneer de apotheose van dit EK op het programma staat.

  Matchen met meerdere goals

  Eentje is geentje. Zeven spelers vonden al tijdens twee matchen op een EK meer dan één keer de weg naar doel: Gerd Müller, Michel Platini, Rudi Völler, Wayne Rooney, Antoine Griezmann, Romelu Lukaku en uiteraard Cristiano Ronaldo.

   

  Door zijn dubbel tegen Hongarije zette hij ook dat record op zijn naam.

  Huidige records verbeteren

  Een beetje extra marge inbouwen kan nooit kwaad. Ronaldo heeft op dit EK ook al zijn huidige records verder aangescherpt. Denk maar aan het meeste aantal matchen op een EK (22), meeste EK's waarop iemand scoorde (5) en meeste matchen waarin iemand scoorde (6).

  Nog meer records in 2024?

  Niemand durft hem op voorhand af te schrijven. In 2024 zal Cristiano Ronaldo 39 jaar oud zijn wanneer het volgende EK begint. Het zou zomaar kunnen dat de Portugees er dan opnieuw bij is. Om zijn huidige records verder aan te scherpen... en om nieuwe te breken. Zoals:

   

  • Oudste doelpuntenmaker op EK: Ivica Vastic (38 jaar en 257 dagen)
  • Oudste veldspeler op een EK: Lothar Matthäus: (39 jaar en 91 dagen)
  • Oudste speler in een EK-finale: Jens Lehmann (38 jaar en 232 dagen)
  • Oudste speler die EK wint: Arnold Mühren (37 jaar en 23 dagen)

  Lees ook: