De EK-Tribune, nr 3: "Zielloos Kroatië speelde niet zoals een Balkan-ploeg"

  De EK-Tribune is er dagelijks tijdens het Europese kampioenschap.

  Elke avond/nacht draaien we tijdens dit Europese kampioenschap een EK-Tribune-podcast in elkaar. Die kunt u vanochtend beluisteren in de bekende kanalen. De gespreksthema's vandaag: de overwinning van Nederland tegen Oekraïne en het zwakke optreden van Kroatië tegen Engeland.

  "Ik heb genoten van Nederland-Oekraïne (3-2, red)", zegt Bert Sterckx, die de wedstrijd becommentarieerde voor de radio. 

   

  "Het was de beste wedstrijd van het EK tot nu toe, met veel gemiste kansen, emoties en een scoreverloop dat zeer leuk was. Het was een wedstrijd met een verhaal, want na die 2-0 gaf je geen stuiver meer voor de kansen van Oekraïne. Het was een ronduit verdiende overwinning voor Nederland."

   

  "Frank de Boer haalde bij de voorsprong van Nederland zijn organisatie weg door er twee verdedigers uit te halen. Dat was een risico. Als Nederland niet gewonnen had, was daar wel opnieuw wat kritiek op gekomen."

   

  De Nederlandse voetbalromantici ijveren al een poos voor een oer-Hollandse 4-3-3, maar daar heeft bondscoach De Boer geen oren naar. 

   

  Sterckx: "Als je de prestatie van Dumfries ziet op rechts, geef je De Boer gewoon gelijk met die 5-3-2. Hij was betrokken in de opbouw van de eerste twee doelpunten, had er zelf eentje of twee kunnen maken en gelukkig voor hem bekroonde hij op het einde dan toch zijn wedstrijd."

   

  Nicolas De Brabander, die tijdens het EK ook matchen verslaat voor de radio: "Dumfries had meer moeten scoren, maar hij heeft wel een grote impact gehad op het systeem van Nederland."

   

  "Een offensieve wingback kan het verschil maken. Vergelijk het met Spinazzola bij Italië op links en Meunier bij België op rechts. Dat systeem heeft meerdere ploegen al genekt in dit toernooi."

  "Kroatië speelde zonder ziel"

  Engeland had eerder op de dag Kroatië gevloerd met 1-0. Bij de Engelsen een opvallende linksback: Trippier. 


  "Trippier heeft nog al op linksback gespeeld, bijvoorbeeld tegen de Rode Duivels op Wembley in het najaar van 2020. Dus op zich was dat niet nieuw, maar ik vond het wel een vreemde keuze van de Engelse coach Southgate", zegt Nicolas De Brabander.

   

  "Trippier mocht offensief niet meegaan tegen Kroatië. Ik vraag me af wat hij brengt dat spelers als Chilwell en Shaw niet kunnen brengen?"


  De Engelsen boekten niettemin een verdiende driepunter tegen een makke tegenstander. De Brabander: "Dit is niet het beste Kroatië van 3 jaar geleden op het WK. Het was dramatisch wat het liet zien. Offensief heb ik op geen enkel moment een gameplan gezien. Ik heb alleen een schot van Modric onthouden. Dat was het." 

  Bert Sterckx: "Ik vond Kroatië zielloos en dat is heel atypisch voor een Balkan-ploeg die normaal met het mes tussen de tanden op het veld komt. Niks techniek en niks vechtlust. Het was een ontstellend zwakke prestatie van de Kroaten."

  Beluister aflevering 3 van de EK-Tribune:

  Lees ook: