Nederlandse pers jubelt: "2 arbeiders met kolengruis aan voeten in hoofdrol"

  Weghorst viert met matchwinnaar Dumfries

  Nederland-Oekraïne: 3-2. De eerste Nederlandse overwinning op een groot toernooi in 7 jaar. Al had het zomaar anders kunnen uitdraaien. De vaderlandse pers zag Oranje trillen tot het einde en looft twee uitblinkers: "Arbeiders met kolengruis aan de voeten."

  De Telegraaf: "Oranje-koorts zal aanwakkeren"

  "De wedstrijd was ongekend levendig begonnen met aanvallende intenties van beide kanten", zag de Nederlandse krant De Telegraaf. "Het was een wonder dat er niet gescoord werd."

   

  "Met zeven doelpogingen in de eerste tien minuten legde het Nederlands elftal een dadendrang aan de dag die sinds de cijferaars kansen zijn gaan tellen op EK-eindrondes nooit eerder was vertoond."

   

  "De levendige openingswedstrijd zal de Oranje-koorts, die Nederland al zo lang niet meer heeft gekend, flink aanwakkeren de komende dagen."

   

  "Het leek op een geweldige deceptie uit te draaien toen Roman Jaremtsjoek er 2-2 van maakte, maar Oranje rechtte de rug en wist er een slotoffensief uit te persen."

   

  "Het was PSV’er Dumfries, die met zijn enorme aanvalsdrift bij de drie goals betrokken was, alsnog voor een feeststemming zorgde in de Johan Cruijff ArenA."

  Algemeen Dagblad: "Oranje speelde scepsis van zich af"

  Het Algemeen Dagblad genoot van de sfeer in de Johan Cruijff Arena. 

   

  "Het geluid klonk als uit vervlogen tijden: dat van een gelukzalig brullend publiek, 16.000 man sterk. Meteen na de winnende 3-2 van Denzel Dumfries klonk er een memorabel kabaal, na een jaar van deprimerend lege stadions. Het geluid van dolle, vrolijke vreugde."

   

  "Er ging een zenuwslopende slotfase aan vooraf, maar met een dik verdiende 3-2-overwinning op Oekraïne speelde Oranje de scepsis in het land van zich af. De weg naar de groepswinst ligt open, de Oranje-gekte gaat de komende dagen alsnog op gang komen."

   

  "Plots is het chagrijn verdreven. Opeens moppert er niemand in Nederland meer over 5-3-2 of over de keuzes van Frank de Boer. Er valt nog genoeg op dit Oranje aan te merken, maar de weg naar de groepswinst ligt voorlopig open."

  De Volkskrant: "Dumfries en Weghorst, arbeiders met kolengruis aan de voeten"

  De Volkskrant haalt de loftrompet boven voor twee onverwachte uitblinkers. 

   

  "De werkende klasse van Oranje hief zich op het schavot van eer", valt te lezen.  

   

  "Twee mannen van wie je je soms afvraagt wat ze in het Nederlands elftal te zoeken hebben, eisten de hoofdrol op en joegen de euforie door de Johan Cruijff ArenA: Denzel Dumfries en Wout Weghorst, arbeiders met kolengruis aan de voeten. Werkers. Rouwdouwers."

   

  "Nederland-Oekraïne eindigde in 3-2, na een dramatische slotfase: 2-0 voor, 2-2, en dan de winnende kopbal van Dumfries, die dol van vreugde ter aarde zeeg en de 16.000, onder wie een een blije koning en koningin, liet klinken als 100.000."

  Lees ook: