Hij die de aandacht haat: Christian Eriksen, de man voor wie de wereld bad

  Christian Eriksen: geroemd om zijn voetballende kwaliteiten en persoonlijkheid.

  Zijn hart klopt voor het voetbal - alleen gisteren enkele minuten niet. Heel de wereld bad tijdens Denemarken-Finland voor Christian Eriksen (29), de middenvelder die in elkaar zakte door een hartfalen en op het veld gereanimeerd moest worden. Portret van een bescheiden superprof.

  Symbolisch was het bijna: de ploegmaats van Christian Eriksen die gisteren een menselijk scherm vormden om de tragische taferelen van de camera's af te schermen.

   

  Allen voor Eriksen, zoals de middenvelder er zélf jaren voor zijn landgenoten was. Sinds zijn debuut voor de nationale ploeg in 2010 is hij de grote voortrekker van het Deense voetbal. Perfect tweevoetig, een sublieme traptechniek, technisch hoogbegaafd en een geweldige vista. Deens dynamiet op noppen.

   

  Al voor hij naar de kleuterklas mocht, liep de kleine Eriksen met een bal aan de voetjes. Opgetraind door papa Thomas, een autohandelaar wiens carrière mislukte door blessures, bij het lokale voetbalploegje Middelfart. Hij zou zijn jongste zoon 10 jaar lang niet loslaten.


  Op zijn 14e moest dat wel. Toen trok Eriksen naar de Deense topclub Odense, waar hij er meteen bovenuit stak en op de radar kwam van Europese topclubs. Maar proefperiodes bij Chelsea en Barcelona draaiden uit op een teleurstelling.

   

  Het verklaarde waarom Eriksen later een test bij Ajax weigerde. "Voor mij is het kopen of niks", klonk het zelfbewust bij de tiener. De Nederlandse club ging de gok aan - eentje die ze zich allerminst zouden beklagen.

   

  Eriksen groeide uit tot een publiekslieveling in Amsterdam. Samen met Rode Duivels Jan Vertonghen en Toby Alderweireld, vrienden die hij later opnieuw zou treffen in Londen. Na drie titels en één beker was het in 2013 tijd voor een stap hogerop. 

   

  Bij Tottenham maakte Eriksen meteen een kanonstart. En wie zoiets flikt in de Premier League krijgt de voetbalwereld aan zijn voeten. Aandacht waar Eriksen zelf allerminst om vroeg. Liefst bleef de minzame Deen ver weg van de spotlights.

   

  "Hij is altijd zeer bescheiden gebleven", getuigde zijn jongere zus Louise - zelf ook Deens international - ooit. "Misschien zijn de cadeautjes die hij ons geeft wel groter geworden. Zo gaf hij me ooit eens een auto cadeau: een Volkswagen Up."

  Eriksen bij Ajax en bij Tottenham met Alderweireld:

  Milaan wordt geen echte meevaller

  De drukte van de Premier League en het sensatiegehalte van de Britse tabloids begonnen in de loop der jaren wel op Eriksen te wegen. 

   

  Zijn prestaties stagneerden, gingen zelfs eerder in een negatieve spiraal. Een transfer in januari 2020 naar Inter, waar hij Romelu Lukaku leerde kennen, moest voor een heropleving zorgen.

   

  Dat draaide tot dusver evenwel uit op een persoonlijke teleurstelling.  In de landstitel van de Milanese club had Eriksen dit seizoen slechts een klein aandeel - hij was er zelfs geen basispion. En door de coronacrisis vond de Deen geen echte thuis in Noord-Italië. Zijn leven speelde zich af tussen de muren van het trainingscomplex en een hotel.

   

  Mentaal een moeilijke kwestie voor Eriksen, wiens leven ondertussen om meer draaide dan alleen voetbal. In 2018 verwelkomde hij met zijn vriendin Sabrina een zoontje, Alfred.  Geboren in volle aanloop richting WK in Rusland, waardoor hij het Deense trainingskamp moest verlaten. 

   

  Bij de aankondiging van een tweede kindje, dat in december ter wereld kwam, grapte Eriksen nog: "Geen zorgen voor het EK: dit keer is het beter gepland."

   

  Hopelijk is zijn glimlach snel terug.

  Lukaku en Eriksen:

  Christian Eriksen met vrouw en kind:

  Lees ook: