3 conclusies van Vandenbempt: "Goed gespeeld én goed gesproken van Lukaku"

  Peter Vandenbempt na België-Rusland in het stadion van Sint-Petersburg.

  De kop is eraf voor de Rode Duivels op het EK voetbal. Op de blessure van Timothy Castagne na is het een vlekkeloze avond geworden tegen Rusland. Wat is commentator Peter Vandenbempt bijgebleven?

  1. De twee doelpunten van Romelu Lukaku

   Het is goed dat Lukaku meteen begint met scoren en zo de lijn doortrekt van het hele seizoen, ook bij de Duivels. Hij blijft aan zijn fantastische statistieken werken.

   Ook zijn interview na de match, waarin hij kritisch was voor de slordige 2e helft, kon mij bekoren. Goed gespeeld en goed gesproken: 2x proficiat voor Lukaku.

  2. De Belgen hoeven zelfs op een groot toernooi niet noodzakelijk top zijn om te winnen

   De match tegen het stugge Rusland, gesteund door hun thuisfans, werd vooraf als moeilijk bestempeld. Maar een van de grote kwaliteiten van de Belgen is dat ze altijd en overal weten te scoren.

   Eigenlijk was het begin niet goed, maar een eerste Russisch foutje en goal, daarna een 2e Russisch foutje en weer goal. In de 1e helft waren de Belgen misschien op 80% van hun kunnen en in de 2e helft op 60%, maar dat was nog genoeg om de Russen af te houden. Ze zullen beter worden gedurende het toernooi en ze hebben energie kunnen sparen.

  3. De goeie, volwassen match van Boyata

   Hij was toch de surprise van de chef. Wij waren aan het debatteren of het Denayer of Vermaelen zou worden, maar het werd Boyata.

   De uitleg van de bondscoach hield ook steek: Boyata had het in de kwalificatiematchen tegen Rusland goed gedaan. Hij kent hen en heeft de fysieke kwaliteiten om tegen hen te spelen.

   Op het WK 2018 speelde Boyata ook al de 3 groepsmatchen, tot ieders tevredenheid. Oké, de defensie is niet echt getest, maar defensief hebben ze het prima gedaan.

  Wat met de blessures?

  Timothy Castagne heeft een dubbele oogkasbreuk opgelopen, voor hem is het dus einde toernooi. Maar gelukkig is Thomas Meunier zeer goed ingevallen. Hij zat van in het begin lekker in de match en zijn doelpunt en assist zullen hem vertrouwen geven. Misschien zien we na een moeilijk seizoen bij Dortmund ineens weer de Meunier die we al die jaren bij de Duivels hebben gezien, onder meer op het WK 3 jaar geleden.

   

  De blessure van Jan Vertonghen lijkt me niet al te ernstig. En Thomas Vermaelen is ook fris ingevallen. Mocht Vertonghen toch niet fit geraken voor de match tegen Denemarken, dan kun je gewoon Vermaelen zetten. Daar zou ik me dus geen al te grote zorgen over maken.

  Lees ook: