Vandenbempt: "Denk dat Martinez voor Mertens kiest, en ik zou het ook doen"

  Wie start er tegen Rusland: Doku of Mertens?

  De Rode Duivels openen hun EK-campagne tegen Rusland. Naast de verdediging is plots ook de positie op de flank een thema. Mag Dries Mertens starten of heeft Jeremy Doku zijn plekje verdiend? 

  "Dat Martinez zijn basiself nog niet kent, dat geloof ik niet", vertelde Peter Vandenbempt aan de vooravond van de eerste EK-partij. "Ik denk niet dat hij een hele nacht zal liggen te woelen."

   

  In de defensie wordt het kiezen tussen Thomas Vermaelen of Jason Denayer. "Als iedereen topfit is, kies ik altijd voor Vermaelen. Met alle respect voor Denayer, maar Vermaelen is de betere verdediger met meer ervaring. Hij staat hoger aangeschreven. Maar, zoals de bondscoach heeft aangegeven, het gaat om het managen van het aantal matchen. De beste optie, Vermaelen dus, is net

  iets meer nodig in het vervolg van het toernooi, misschien al tegen de Denen. Dus morgen denk ik dat het Denayer wordt."

   

  En dan is er het dilemma Doku versus Mertens. “Ik denk dat hij Mertens gaat zetten en in zijn plaats zou ik het ook doen. Op basis van de prestaties in de oefenmatchen van Doku en de matige prestatie van Mertens en ook de prestaties bij hun clubs de voorbije maanden, moet je eigenlijk kiezen voor Doku."

   

  "Maar er is ook geen enkele reden om Mertens op de bank te zetten. Zo creëer

  je een onaangenaam gevoel binnen de kern en bij Mertens. Doku heeft er geen probleem mee om op de bank te beginnen en in te vallen en misschien het verschil te maken."

   

  "Mertens zal het uitstekend doen als je hem aan de aftrap brengt. Wie bezorgde de Belgen de zege tegen Algerije in 2014? Mertens. Wie maakte tegen Panama de openinggoal in de eerste match? Mertens. Dus we zetten hem."

  "In een zware uitmatch zet je niet plots Doku"

  Ook in de studio werd er nog even over gepraat. Imke Courtois: "Mertens zal starten. Hij heeft meer ervaring en zal misschien minder stress hebben dan Doku. Al zal Doku wel minuten krijgen morgen.”

   

  Mulder: “Het is een heel zware uitmatch. Dan zet je toch niet zomaar plots Doku. Ook al is die goed in vorm.”

   

  “Mertens zal met zijn status, leeftijd en ervaring niet 100 procent gaan in die oefenmatchen", vindt Verheyen. "Dat heeft hij niet nodig. Voor een jonge gast is dat anders. Die wil zich laten zien."