"Iedereen houdt bij de wedergeboorte van het voetbal toch vooral zijn hart vast"

  In het Stadio Olimpico wordt vanavond de aftrap gegeven van dit EK.

  Na veel vijven en zessen is het eindelijk zover: UEFA Euro 2020 begint na een jaartje uitstel vanavond in Rome. Het wordt een atypisch EK, uiteraard door corona, maar ook door de aparte formule. "Dat plan voor een Europees EK had in het begin wel iets, maar intussen is het een heel slecht idee", zegt Peter Vandenbempt.

  Niet Brussel, wel Rome organiseert vanavond de openingswedstrijd van dit EK. Het is een Europees kampioenschap dat 11 speelsteden aandoet. 

   

  "Dat is een cadeau van Michel Platini, de voormalige bobo die intussen is uitgespuwd", legt Peter Vandenbempt nog eens uit.

   

  "Het was voorgesteld als een groot feest voor de 60e verjaardag van het EK, waardoor kleinere landen die het niet in hun eentje kunnen organiseren, toch ook eens zo'n EK-match zouden krijgen."

   

  Door corona is er nog flink gesleuteld. Dublin is geschrapt, Sevilla vervangt Bilbao. "Intussen is het allemaal al iets minder romantisch."

   

  "Er was destijds, onder meer in de nasleep van de bankencrisis, geen valabele kandidaat om te organiseren. Platini wilde Turkije niet en hij had ook zijn zinnen gezet op het voorzitterschap van de FIFA."

   

  "Dan kun je maar beter landen paaien om stemmen te ronselen, maar intussen zegt men bij de UEFA: doe dit nooit meer, ook zonder corona is het geen goed idee."

  Michel Platini, de grote bezieler van dit EK.

  "In Sint-Petersburg bestaat corona niet meer"

  "De UEFA stelt dit EK nu graag voor als het venster op de hernieuwde vrijheid. Vandaar is het ook een beetje symbolisch dat Italië, keihard getroffen door het virus, de openingsmatch organiseert."

   

  "Het is de wedergeboorte van het voetbal, met mensen in het stadion, maar iedereen houdt toch zijn hart vast."

   

  "Zo gooit Hongarije de deuren open en ook in Sint-Petersburg zijn 25.000 mensen welkom", zegt onze commentator, die al in Rusland is voor de eerste match van de Rode Duivels zaterdagavond.

   

  "Ik was gisteren nog eens op prospectie: corona bestaat hier niet meer. Iedereen loopt hier zomaar rond en ik ben blij dat ik al twee keer gevaccineerd ben."

   

  "Dat Europese EK, dat had wel iets in het begin, maar intussen is het een heel slecht idee."