Demarez: "Ondanks nederlaag gaan Red Lions met extra vertrouwen richting Tokio"

  Tom Boon baalt.

  De Red Lions zijn er gisteren niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de finale van het EK hockey. Tegen Nederland liepen de Lions tegen een zure nederlaag aan, al ziet hockeycommentator Eddy Demarez het allesbehalve zwart in met het oog op Tokio: "Er is geen traan gelaten."

  De nationale hockeymannen gaven gisteren tot twee keer toe een voorsprong uit handen tijdens hun halve finale tegen Nederland op het EK hockey. Uiteindelijk verloren ze in de shoots-outs van de noorderburen. Geen tweede opeenvolgende Europese titel dus.

   

  "Maar België was de betere ploeg", blikt Eddy Demarez terug, een dag na de feiten. "Nederland had nauwelijks een kans. De Belgen hadden veel uitgespeelde kansen, maar maakten ze niet af. Bovendien had de Nederlandse keeper Blaak een heel goede dag."

   

  "Op een bepaald moment leek Nederland zelfs even radeloos, want ze geraakten niet in de wedstrijd. Maar door individuele fouten van de Belgen komen ze terug in de match."

   

  "Dockier, die onder druk staat, leidde met balverlies de eerste tegengoal in en Vanasch ging niet vrijuit bij die late strafcorner. Bovendien vergaten ze in de shoot-outs dan ook nog eens gebruik te maken van de videoref, bij de tweede penalty van Van Doren. Het had dus anders kunnen lopen."

  Het ging er gisteren bij momenten bitsig aan toe.

  "De nederlaag is vandaag al lang vergeten"

  Met de Spelen van Tokio staat het grote doel van de Lions stilaan voor de deur. Is de verloren halve finale op het EK dan een slechte generale repetitie? "Neen, integendeel", stelt Demarez. "Nederland had het thuispubliek achter zich en toch was België beter. Dat is goed nieuws."


  "De Lions zijn die nederlaag vandaag al vergeten, er is geen traan gelaten. In een normaal jaar zou dit hard aankomen, maar de Spelen zijn nu het enige dat telt. De Lions waren gisteren, in moeilijke omstandigheden, beter dan Nederland en dat zal hen alleen maar extra vertrouwen geven."


  "Als deze match in Tokio had plaatsgevonden, was het nooit zo afgelopen. Ze hebben getoond dat ze klaar zijn en dat ze enkel nog beter zullen worden. Er zit zoveel ervaring in deze ploeg. Ze weten hoe je kan groeien in een toernooi. Ze verloren misschien wel, maar de vaststellingen zijn geruststellend", aldus Demarez. 

  Als deze match in Tokio had plaatsgevonden, was het nooit zo afgelopen. De Lions zijn klaar en zullen enkel nog beter worden.

  "Eén aanvaller zal nog afvallen: Briels, Dockier of Charlier"

  Het EK was voor enkele spelers de laatste kans om zich te bewijzen tegenover bondscoach McLeod. Welke knopen zal hij moeten doorhakken richting Tokio?


  "Loïc Van Doren zal tweede keeper zijn, dus dan moet er in de huidige selectie nog één iemand afvallen. En dat zal iemand van de aanvallers zijn", zegt Demarez. 


  "De Kerpel heeft goede punten gescoord op dit EK en hij is polyvalent, die zal er niet uitgaan. Briels zat niet in de selectie, als kapitein, dat is toch een teken aan de wand. Dockier speelde ook niet veel en Charlier blijft ook altijd een twijfelgeval. Een van die drie anciens zal afvallen."

  Lees ook: