De spelregels van het EK: 5 of 6 wissels, VAR en stevige prijzenpot

  Bondscoaches zijn op het EK niet beperkt tot de gebruikelijke 3 wissels.

  We hebben er door het coronavirus een extra jaartje op moeten wachten, maar vanavond barst in Rome het voetbalfeest los. Wat zijn de belangrijkste nieuwigheden op dit EK, al dan niet onder druk van corona?

  UEFA Euro 2020 is het eerste grote toernooi waarbij elk land 5 wissels mag doorvoeren per wedstrijd. In de meeste competities is die nieuwe regel al een tijdje gemeengoed, ook op het EK beschikken de coaches dus over meer opties.

   

  Die wissels moeten in 3 periodes uitgevoerd worden. Als er verlengingen aan te pas komen, dan wordt een 4e moment toegestaan en mag ook een 6e wissel in gang gezet worden.

   

  Aangezien er meer wisselmogelijkheden zijn, zijn ook de kernen van elke deelnemer groter dan gebruikelijk. Er werd een upgrade van 23 naar 26 spelers gedaan. Al telt het wedstrijdblad per land uiteindelijk maximaal 23 namen.

   

  De bondscoaches moesten de spelerslijst indienen op 1 juni, tien dagen voor de
  start van het EK. Daarna kunnen er voor de eerste match wel nog spelers worden vervangen in het geval van een ernstige blessure of ziekte.

   

  En wat als corona een spelersgroep toch in een wurggreep houdt, zoals bij Spanje min of meer het geval is? Hieronder leest u de procedure die kan worden ingeroepen bij één of meerdere besmettingen.

  VAR en schorsingen

  Er kan eindelijk gevoetbald worden en dan zijn discussies over de arbitrage nooit veraf. De VAR zal overigens voor de eerste keer van de partij zijn op een Europees kampioenschap. De videoref krijgt zijn uitvalsbasis in het UEFA-hoofdkwartier in het Zwitserse Nyon.

   

  Op het vlak van schorsingen worden de gebruikelijke regels gehanteerd. Een speler die wordt uitgesloten is het eerstvolgende duel geschorst. In het geval van zware overtredingen zal de Disciplinaire Commissie van de UEFA oordelen over eventuele bijkomende schorsingen. 

   

  Na twee gele kaarten in twee of meerdere wedstrijden volgt er een schorsing van één speeldag. Na afloop van de kwartfinales komt de teller van de gele kaarten op nul te staan. Spelers kunnen zo met een blanco strafblad aan de halve finales beginnen

  Ook op het WK in Rusland in 2018 was de VAR al aanwezig.

  Money, money, money

  Gaat de winnaar met de jackpot aan de haal? De prijzenpot oogt nog altijd aantrekkelijk, maar ook hier is corona een cruciale factor.

   

  De beloofde 371 miljoen euro wordt met 40 miljoen euro verlaagd. Volgens de UEFA valt er door de coronacrisis minder geld te verdelen. Niettemin is 331 miljoen euro prijzengeld nog altijd een recordbedrag. 

   

  Vijf jaar geleden werd op het EK in Frankrijk, waar voor het eerst 24 landen aan deelnamen, 301 miljoen euro verdeeld. Toen kon de Europese kampioen maximaal 27 miljoen euro verdienen, dit keer kan de eindlaureaat 28,25 miljoen euro binnenrijven. Dan moeten ook wel alle groepsmatchen worden gewonnen. 

   

  Ieder land is hoe dan ook verzekerd van 9,25 miljoen euro als startpremie. Een zege in de groepsfase levert 1 miljoen euro op, een gelijkspel de helft. Een ticket voor de achtste finales is goed voor 1,5 miljoen euro, de volgende ronde brengt 2,5 miljoen euro in kas. 

   

  Wie doorstoot naar de halve finales, krijgt 4 miljoen euro gestort. Voor de eindwinnaar ligt een premie van 8 miljoen euro klaar, de verliezend finalist krijgt 5 miljoen euro.

  uitslagen en klassement

  Europees KampioenschapEuropees Kampioenschap Groep B speeldag 3

    ploegptnmm+m-m=d+d-d+/-
  1ranking team advancesBelgië 93300716
  2ranking team advancesDenemarken 33120541
  3Finland 3312013-2
  4Rusland 3312027-5