RETRO: Red Lions hebben klein streepje voor op Nederland op grote afspraken

  België kroonde zich in 2018 tot wereldkampioen tegen Nederland.

  Halve finale op de Olympische Spelen in Rio, WK-finale in 2018, EK-finale in 2017... De Red Lions hebben al wat verbeten duels uitgevochten met Nederland, vanavond opnieuw de tegenstander in de halve finales van het EK hockey. Om op te warmen voor de clash der Lage Landen doken we nog eens in de archieven.

  Olympische Spelen 2016 - BEL-NED: 3-1

  België-Nederland was lange tijd een walk-over, maar sinds 2016 is het een klassieker in het mannenhockey. In de halve finales op de Olympische Spelen in Rio toonden de Red Lions met hun eerste overwinning ooit tegen Nederland dat er een gouden lichting stond.

  EK-finale 2017 - BEL-NED: 2-4

  "De Red Lions moeten finales leren winnen om niet de eeuwige tweede te zijn." Loïck Luypaert vreesde voor een finale-complex bij de Belgische hockeymannen, want na de olympische finale verloren de Lions een jaar later ook de EK-finale. Nederland haalde een 2-0-achterstand op tegen België.

  WK-finale 2018: BEL-NED: 0-0 (3-2 na shoot-outs)

  In 2018 kregen de Red Lions al kans op revanche tegen Nederland, nu in de finale van het WK. Na 60 minuten stond het nog 0-0 in de derby der Lage Landen, maar de Red Lions hielden het hoofd koel in de zenuwslopende shoot-outs. Voor het eerst kroonden ze zich tot wereldkampioen.

  Halve finale Hockey Pro League - BEL-NED: 3-1

  Ondertussen is de topaffiche tussen België en Nederland vaste prik. In 2019 keken de Red Lions hun oranje rivalen opnieuw in de ogen in de halve finale van de Hockey Pro League, een toernooi tussen de beste landen ter wereld. Lange tijd ging het gelijk op, maar een klasseflits van Tom Boon en een strafcorner van Alexander Hendrickx braken de ban. België verloor de finale uiteindelijk van Australië.

  De laatste twee duels

  In de de afgelopen editie van de Hockey Pro League botste België twee keer op de Nederlanders. De Red Lions trokken aan het langste eind in de eerste clash der Lage Landen: na een 4-4-gelijkspel waren de Belgen accurater in de shoot-outs. In het slotduel kreeg eindwinnaar België nog een fikse veeg uit de pan van Oranje: 4-0.

  BEL-NED: 4-4 (3-1 na shoot-outs)

  BEL-NED: 0-4 (vanaf 26'25")

  Lees ook: