Oekraïne moet "politiek" EK-shirt aanpassen van UEFA, maar Krim mag blijven

  De kaart mag blijven staan.

  De Europese bond UEFA heeft een beslissing genomen over het shirt waarmee Oekraïne zou aantreden op het komende EK. Rusland had daar klacht tegen neergelegd, omdat op het shirt het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim en patriottische slogans staan. Eén slogan moet verdwijnen, de kaart niet.

  De Oekraïense shirts tonen de kaart van Oekraïne, met inbegrip dus van de Krim en de gebieden in het oosten die onder controle staan van pro-Russische separatisten. De kaart komt wel overeen met de internationaal erkende grenzen van het land, zo meldt de UEFA.

   

  Ook de slogans "Glorie aan Oekraïne!" en "Glorie aan de Helden!" staan op de shirts. Die verwijzen naar een patriottisch lied tijdens de Maidanrevolutie van 2014, die ervoor zorgde dat de door het Kremlin gesteunde president Viktor Janoekovitsj op de vlucht moest slaan.

   

  De slogan "Glorie aan de Helden!" wordt door de UEFA "na een grondige analyse" als "duidelijk politiek" beschouwd. De UEFA wil dan ook dat de slogan van het shirt verdwijnt.

  Rusland is tevreden

  Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet intussen al weten tevreden te zijn over de beslissing. "Wees sportieve helden en jullie zullen glorie hebben. Het is zó en niet met nationalistische slogans dat jullie het vaderland zullen eren", reageerde woordvoerster Maria Zacharova.

   

  Oekraïne is niet helemaal content, want het onderhandelt met de UEFA om het origineel te behouden. Omdat dat in eerste instantie goedgekeurd was.


  Oekraïne is op het EK ondergebracht in groep C, samen met Nederland, Oostenrijk en Noord-Macedonië. De Oekraïners openen zondag met een duel tegen Nederland in Amsterdam.

  Roeslan Malinovski (ex-Genk) in het Oekraïne-shirt.