Jean-Marie Dedecker: "Casse is een fantastische atleet, ik word er lyrisch van"

  Matthias Casse kroonde zich in Boedapest tot wereldkampioen, hij was de eerste Belgische man die daarin slaagde.

  "Het is de eerste keer in 20 jaar dat ik het me beklaag dat ik geen bondscoach meer ben." Het is duidelijk: voormalig judocoach Jean-Marie Dedecker is helemaal weg van wereldkampioen Matthias Casse (-81 kg). "Ik zet er mijn geld op voor de Olympische Spelen", oppert hij.

  Jean-Marie Dedecker, de burgemeester van Middelkerke maar in een vorig leven 19 jaar succesvol bondscoach van de Belgische judoka's, was in de wolken na de wereldtitel van Matthias Casse. Hij verslikte zich dan ook in zijn koffiekoek toen hij aan de ontbijttafel de krant opensloeg.

   

  "Er staat een grote foto op de voorpagina, maar het is de kaak van Kevin De Bruyne. Dat zou een hele pagina moeten zijn met een grote foto van Matthias Casse", zegt Dedecker. "Dit is historisch: de eerste keer dat een Belgische man wereldkampioen wordt in het judo."

   

  "Casse kampt dan nog in de klasse tot 81 kg, de zogenoemde middenklasse. Daar is de concurrentie groot. En de manier waarop ook: ik denk dat Casse de nieuwe Robert Van de Walle (olympisch kampioen in 1980, red.) is."

   

  "Dat zeg ik op basis van morfologie, inzet, karakter, zelfvertrouwen... Casse is gewoon een fantastische atleet. Ik word er zelfs een beetje lyrisch van. Hij is een Griekse atleet."

  Ik denk dat Casse de nieuwe Robert Van de Walle is.

  Jean-Marie Dedecker

  Casse moest op het WK wel enkele keren volhouden tot de Golden Score om zijn tegenstander te vloeren. Maar dat is geen werkpunt, volgens Dedecker. "Omdat hij fysiek een heel sterke judoka is."

   

  "Ik ben er ook van overtuigd dat hij nog niet 100 procent op punt staat. Door het coronavirus heeft hij weinig kunnen trainen, maar dan maakt hij het in de finale wel af tegen een van de grootste talenten van het moment, een 21-jarige Georgiër die ook Europees kampioen is."

   

  "De eerste stress heeft Casse nu overwonnen. Hij hoeft zich tegenover niemand nog te bewijzen. Hij kan met het volle zelfvertrouwen naar Japan vertrekken. Ik noem hem de topfavoriet op de Spelen, ik zet er zelfs mijn geld op."

  "Casse kan uitgroeien tot een vedette"

  Dedecker zwaait ook met lof naar de entourage van Casse: "Hij heeft een goede trainer. En met Dirk Van Tichelt als boezemvriend heeft hij iemand die goed kan omgaan met stress. Casse wordt goed begeleid en beschermd. Het is de eerste keer in 20 jaar dat ik het me beklaag dat ik geen bondscoach meer ben."


  "Ik ben sinds mijn afscheid nog één keer naar een BK judo gaan kijken in Brugge. En dat was voor Casse. Ik hou van zulke jongens. Hij heeft ook persoonlijkheid en is een intelligente kerel. Dat zijn atleten die niet alleen kampioenen kunnen zijn, maar kunnen uitgroeien tot vedetten."