Frank De Bleeckere over refs op EK: "In openingsmatch wordt de lat gelegd"

  Frank De Bleeckere

  Frank De Bleeckere trekt de komende weken ook naar het EK. Niet langer als scheidsrechter, wel als "referee observer". De Belg zal er in opdracht van de UEFA de refs beoordelen.

  "Ik ga naar enkele wedstrijden waar de UEFA me voor aanduidt", legt Frank De Bleeckere zijn taak uit in Laat. "Daar zal ik de scheidsrechter beoordelen, een rapport opmaken, een quotatie geven en de wedstrijd bespreken met de ref."

   

  "Het is natuurlijk altijd beter om een goed rapport te krijgen", lacht hij. "Dat zal je als scheidsrechter helpen in het verdere verloop van het toernooi, want na de eerste ronde gaat een aantal scheidsrechters al naar huis."

   

  "De openingsmatch is altijd heel belangrijk. Daar wordt de lat al een beetje gelegd. Ook bij scheidsrechters heerst een enorme competitie. Iedereen is heel gefocust."

  Alle scheidsrechters zitten samen in Istanbul. "Van daaruit vliegen zij naar de wedstrijden. Zelf blijf ik in eigen land en vlieg ik de dag voor de wedstrijd naar de stad waar gespeeld wordt. En dag na de match keer ik terug naar huis."

   

  "Vooraf bereid ik samen met de scheidsrechters de wedstrijd voor. Tijdens de match zit ik in het stadion om notities te nemen. In de tribunes kun je de ref volledig volgen. Dat gaat niet op tv, al bekijk ik achteraf ook de beelden."

   

  Wanneer zien we nog eens een Belgische scheidsrechter op een groot toernooi? "We zijn heel goed aan het werken, maar we hebben nog wat tijd nodig om de volgende generatie klaar te maken. Hopelijk heb ik vlug een opvolger op het veld", aldus De Bleeckere.