VIDEO: Protesterend Brazilië pakt 18 op 18, Argentinië slikt late gelijkmaker

  Neymar effende al snel het pad voor Brazilië tegen Paraguay.

  Enkele dagen voor de start van de Copa America is er nog de 6e speeldag in de Zuid-Amerikaanse WK-voorronde afgewerkt. De Braziliaanse selectie uitte vooraf zijn ongenoegen over de plotse organisatie van de Copa, maar won tegen Paraguay ook gewoon een 6e keer op een rij. Argentinië bleef steken op een 2-2 bij Colombia.

  In een boodschap op sociale media hadden de "Goddelijke Kanaries", de bijnaam van de Brazilianen, voor de match meegegeven dat ze tegen de organisatie van de Copa America zijn. Die is door het afhaken van Colombia (sociale onrust) en Argentinië (coronacrisis) 2 weken geleden naar Brazilië verhuisd, hoewel ook daar de pandemie fel woedt.

   

  De spelers zijn tegen, maar zegden ook "nooit neen te zullen zeggen tegen de Braziliaanse selectie". Ze kwamen dus gewoon in actie tegen Paraguay. En al na 4 minuten opende - wie anders - Neymar de score.

   

  Het was zijn 66e interlandgoal in 105 duels, hij is nog 11 stuks verwijderd van de legendarische Pelé. Neymar evenaart nu recordhouders Zico en Romario met 11 voorrondegoals.

   

  Brazilië zat zo op rozen, in de extra tijd zette Neymar invaller Paqueta ook op weg naar de 0-2-eindstand. Het was de 1e zege van Brazilië in Paraguay in de WK-kwalificaties sinds 1985. Met 18 op 18, 16 goals voor, 2 tegen is de Seleçao heer en meester in Zuid-Amerika.

  Bekijk de beelden van Paraguay-Brazilië (0-2):

  Frustrerende avond voor Argentinië

  Brazilië telt 6 punten meer dan Argentinië, dat een 3e keer gelijkspeelde. Messi en co kwamen snel 0-2 voor langs Romero en Paredes na nog geen 10 minuten, maar kort na de rust (Muriel na een domme strafschop) en diep in de extra tijd (Borja) trof de thuisploeg raak.


  Geen goeie generale repetitie voor de Argentijnen vlak voor de Copa, waarbij Messi ook een onopvallende match speelde. Toch staat Argentinië steviger op plek 2.


  Want nummer 3 Ecuador verloor thuis met 1-2 van hekkensluiter Peru, Chili en Bolivia hielden het op een 1-1 en in Venezuela-Uruguay vielen geen goals.

  Uruguay is 4e in de stand, Colombia 5e. De top 4 mag naar het WK 2022 in Qatar, de 5e speelt een barrage tegen een land van een ander continent.

  Bekijk hoogtepunten van Colombia-Argentinië (2-2):

  Morgen uitspraak in beroep tegen organisatie Copa in Brazilië

  Het is nog niet helemaal zeker dat de Copa in Braziliê plaatsheeft. Het Braziliaanse Hooggerechtshof doet morgen tijdens een spoedzitting uitspraak over een beroep dat is aangetekend om de opschorting van de organisatie van de Copa America te eisen.

   

  Het toernooi werd eerder deze week onverwacht aan Brazilië toegewezen, nadat Argentinië zich als gastheer had teruggetrokken vanwege de zorgen onder de bevolking over het groeiend aantal coronagevallen.

   

  De toewijzing aan Brazilië is omstreden omdat de coronapandemie er volgens deskundigen nog heftiger om zich heen grijpt dan in de andere Zuid-Amerikaanse landen.

   

  President Jair Bolsonaro zag echter geen bezwaar het toernooi vanaf 13 juni te huisvesten. In Brazilië overleden meer dan 476.000 mensen aan het virus. Alleen in de Verenigde Staten vielen meer coronadoden.

  Uitslagen dinsdag:
  Ecuador - Peru 1 - 2
  Colombia - Argentinië 2 - 2
  Venezuela - Uruguay 0 - 0
  Paraguay - Brazilië 0 - 2
  Chili - Bolivia 1 - 1

  Stand

      M W G V +/- PTN
  1. Brazilië 17 14 3 0 +35 45
  2. Argentinië 17 11 6 0 +19 39
  3. Uruguay 18 8 4 6 0 28
  4. Ecuador 18 7 5 6 +8 26
  5. Peru (*) 18 7 3 8 -3 24
  6. Colombia 18 5 8 5 +1 23
  7. Chili 18 5 4 9 -7 19
  8. Paraguay 18 3 7 8 -14 16
  9. Bolivia 18 4 3 11 -19 15
  10. Venezuela 18 3 1 14 -20 10

  * De top 4 plaatst zich voor het WK 2022 in Qatar, de 5e speelt de play-offs met een land uit Azië.