Ga naar de inhoud

Rechtbank beslist: Wout van Aert moet 662.000 euro betalen aan Nick Nuyens

Wout van Aert en Nick Nuyens op een archiefbeeld in betere tijden.

Wout van Aert moet Nick Nuyens een verbrekingsvergoeding van 662.000 euro betalen nadat hij in 2018 zijn contract bij zijn toenmalige team verbroken had om over te stappen naar Jumbo-Visma. Dat heeft het arbeidshof in Antwerpen woensdag beslist.

Even terug naar 2018: Wout van Aert beëindigde toen vroegtijdig zijn contract bij Sniper Cycling, het team waar Nick Nuyens ploegleider was. Zo kon Van Aert de overstap maken naar Jumbo-Visma, nu nog steeds zijn werkgever.

 

Van Aert haalde een dringende reden aan, zo hoefde hij geen verbrekingsvergoeding te betalen. Maar de contractbreuk van Wout van Aert werd aangevochten door Sniper Cycling en Nick Nuyens. 

 

Nuyens eiste 1,1 miljoen euro van Van Aert én nog een extra vergoeding voor geleden schade door verlies van sponsoring wegens contractbreuk.

 

In november 2019 werd Nuyens in het ongelijk gesteld door de arbeidsrechter van Mechelen, die de dringende redenen voor Van Aerts contractbreuk aanvaardde. Nuyens was het niet eens met die uitspraak en ging in beroep.

 

Vandaag werd hij in het gelijk gesteld door het Arbeidshof in Antwerpen. Die oordeelt dat de beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens dringende reden onterecht is en dat Van Aert zijn vroegere werkgever een verbrekingsvergoeding moet betalen.

 

Die som - volgens de Wet van '78 overeenkomstig het loon van 15 maanden en 2 weken - is vastgelegd op 662.000 euro. Het prijzengeld en startgeld valt er niet onder. Van Aert moet ook de gerechtskosten betalen.

Rechter wuift verhaal van Albert weg

De raadslieden van Van Aert gaven in zijn ontslagbrief "ernstige tekortkomingen" en "ontoelaatbare praktijken" aan, waardoor het vertrouwen geschonden was.

 

De directe aanleiding van de ontslagbrief was de vraag van Sniper Cycling aan Niels Albert, ploegleider en coach van Van Aert, om een document op te stellen over hun samenwerking, namelijk dat die moeilijk was geworden. Volgens Van Aert en co werd Albert hierbij onder druk gezet. 

 

Het arbeidshof leidt nu uit stukken in het dossier af dat Albert tegenover verschillende personen aangaf dat de samenwerking met zijn renner moeilijk was geworden. Nuyens kan niet verweten worden dat hij Albert vroeg dat op papier te zetten.

 

Het arbeidshof acht het ook niet bewezen dat Nuyens daarbij ongeoorloofde intenties had of ongeoorloofde druk uitoefende. Besluit: Sniper Cycling beging geen ernstige fout. Weg dringende reden. 

 

De advocaat van Van Aert vermoedt dat er nog gerechtelijke stappen zullen volgen: "Wout van Aert kennende gaan we het hier niet bij laten. Dit voelt onrechtvaardig aan. De kans is heel groot dat we naar Cassatie gaan", reageert Walter Van Steenbrugge. 

Advocaat Nuyens: "Dit is een volledig eerherstel voor Nick Nuyens"

Advocaat Van Aert: "Onrechtvaardig, laatste woord is nog niet gezegd"

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.