Belgen kunnen niet verrassen op WK golfsurfen: "Leergeld betaald"

  Dean Vandewalle neemt een golf op het WK in El Salvador.

  Het WK golfsurfen in El Salvador heeft niet gebracht waar de Belgische delegatie op had gehoopt. De Belgen hadden nooit uitzicht op (onverhoopte) olympische kwalificatie. In het landenklassement eindigde België op plaats 34. "Het is eigenlijk normaal dat we op onze limiet gebotst zijn."

  Vooraf had coach Lars Musschoot stilletjes de hoop op een Belgische verrassing op het WK surfen, maar de Belgen waren na de 2e ronde in de herkansingen uitgesurft. 

   

  “We hadden toch gehoopt om minimaal één Belg op zijn topniveau te zien in de heats en dat is helaas niet gebeurd", zegt Musschoot. "Ik blijf nu achter met het gevoel dat de meesten niet hebben getoond wat ze in hun mars hebben."

   

  “De oorzaak moeten we niet ver zoeken. Zo goed als alle landen die voor ons eindigen hebben een landelijke koepel die alle atleten opvolgen en begeleiden in de aanloop naar zulke toernooien."

   

  "Bij ons team doet iedereen een beetje zijn eigen ding. Slechts 3 van de 6 surfers hebben ervaring op een hoger niveau. Het is dus eigenlijk normaal dat we hier op onze limiet gebotst zijn en leergeld hebben betaald. Rheanna Rosenbaum had bijvoorbeeld de hoogste score op 1 golf in de heat waarin ze uitgeschakeld werd. Ze had maar 1,1 punt meer nodig."

   

  Die heat overleven, zou een wereld van verschil geweest zijn in de einduitslag. "Surfsters die meer mogelijkheden hebben en meer ervaring op dit niveau hebben, die komen dat niet meer tegen. Dat is extra zuur als je weet dat ze anders zeker nog 2 rondes verder was gekomen."

  Rheanna Rosenbaum

  "Werking uitbouwen als we willen concurreren"

  De eerste ontgoocheling is voor een deel al verwerkt. "We kunnen ook positieve dingen meenemen", zegt Musschoot. "Met het oog op de Olympische Spelen van Parijs in 2024 hebben we toch een stap vooruit gezet."

   

  "Ons grote doel op dit WK was om onze landenranking te verbeteren en dat is gelukt: we zijn een kleine 20 plaatsen opgeschoven. Maar we moeten hier lessen uit trekken. Als we willen concurreren, dan moeten we onze werking uitbouwen."

   

  Daarin wordt hij bijgetreden door Tommy Maenhaut, de topsportcoördinator surfen. "Dat betekent veel reizen, goeie coaching mét video-analyse en de fysieke en mentale begeleiding op punt zetten. Daar zal een goeie structuur, ook financieel, heel belangrijk voor zijn."

   

  Daarvoor ziet Maenhaut twee cruciale factoren. "Vanuit het zeilen en windsurfen is er op dat vlak veel kennis en ervaring. Het is nu de uitdaging om dat toe te passen binnen de specifieke setting van het golfsurfen."

   

  "Ook een eigen wavepark, dat is een soort zwembad waarin je verschillende golven kan simuleren, zou België een enorm competitief voordeel geven in de ontwikkeling van jonge talenten. De golven aan onze kust zijn goed om te leren golfsurfen, maar niet om tot een internationaal niveau te komen."

   

  Deze surfers en surfsters gaan naar de Olympische Spelen