Ga naar de inhoud

Stuttgart-spits Silas speelde jaren onder valse identiteit

De Congelese aanvaller Silas Wamangituka heeft aan zijn team Stuttgart bekendgemaakt dat dat niet zijn echte naam is. Bovendien is hij een jaar ouder dan tot nu toe aangenomen was.

Van testtrainingen bij Anderlecht tot chantage van makelaar

Silas Wamangituka kwam in de zomer van 2019 bij Stuttgart terecht. De Congolese spits promoveerde in zijn 1e seizoen naar de Bundesliga.

Dit seizoen speelde Silas zich in de kijker met 11 goals en 5 assists in 25 Bundesliga-matchen voor Stuttgart.

Nu blijkt dat Silas Wamangituka al jaren onder een valse identiteit speelt. Zijn echte naam is Silas Katompa Mvumpa. En de Congolees is niet 21, maar 22 jaar oud. Dat heeft zijn club Stuttgart bekendgemaakt.

De valse identiteit zou het werk zijn van de voormalige makelaar van Silas, die de voetballer bij hem liet inwonen in Parijs.

Volgens het persbericht van de Duitse club had de voormalige zaakwaarnemer Silas als het ware onder toezicht geplaatst, door zijn papieren in beslag te nemen en zijn geld te beheren.

De identiteitsvervalsing diende om Silas te doen breken met bepaalde contacten in Congo en kwetsbaar te maken voor chantage.

 

In 2017 stond Silas als groot talent uit Congo op de radar bij Anderlecht, waar hij enkele testtrainingen afwerkte. Tot een overgang naar de Brusselse club kwam het evenwel niet. De vervalsing van zijn identiteit op zijn visum zou uit die periode dateren. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Silas: "Jaren in angst geleefd"

  "Ik heb de laatste jaren in permanente angst geleefd en heb me grote zorgen gemaakt om mijn familie in Congo", vertelt Silas.

"Mijn verhaal openbaar maken was een moeilijke stap voor mij."

Stuttgart staat in contact met de Duitse voetballiga (DFL) over de kwestie, maar vreest geen sanctie.