Ga naar de inhoud

Wijnants over STVV-coach Hollerbach: "Lokale verankering geen thema voor Japanse bazen"

Bernd Hollerbach heeft een verleden bij Moeskroen.

STVV maakte afgelopen weekend de naam van de nieuwe trainer bekend. Bernd Hollerbach (51) wordt de opvolger van de naar Beerschot vertrokken Peter Maes. STVV-volger Stef Wijnants velt geen oordeel over de capaciteiten van de nieuwe sportieve baas, maar ziet dat de Japanse bazen eens te meer een kans missen om club en fans dichter naar elkaar toe te trekken.

Geen connectie met publiek

Ik heb in het weekend verschillende mensen in de stad gesproken en er is geen gespreksthema over (alweer) een nieuwe trainer. De mensen of fans reageren lauw en apathisch.

 

Ze halen hun schouders op en wachten voor de zoveelste keer af of er enige consistentie in het Japanse beleid komt. Peter Maes is niet gebleven, onder meer omdat hij niet gelooft in het sportieve plan van de clubleiding. Dat is geen nieuw gegeven.

 

Trainers hebben bij STVV maar weinig in de pap te brokken. Maes keek er nochtans naar uit om met kennis van zaken en passie in zijn coaching opnieuw publiek naar het stadion te halen en connectie met hen te maken.

 

Er zullen nog wel andere redenen zijn voor zijn vertrek, maar om iets op te bouwen had men Maes aan boord moeten houden.

Iedereen weg

Dat er niet voor een Limburgse of Belgische opvolger gekozen wordt, hoeft niet meteen iets verkeerds te betekenen, maar ik merk wel een rode draad in het beleid.

 

Iedereen die de voorbije jaren op Stayen werkte, vindt nu elders werk in het profvoetbal. Zo trekt de hoofdkinesist van STVV de deur achter zich dicht en trekt hij naar OHL, waar ook Truienaars in het management vertoeven.

 

Bij nieuwbakken 1A-club Union zijn maar liefst 5 Truienaars tewerkgesteld (AD, TD, dokter, kiné en teammanager), bij STVV vertrekt iedereen. De Japanners voelen echt geen noodzaak om met capabele mensen – anders zouden ze elders niet aan de slag kunnen - van eigen streek te werken.

 

Zo bouw je geen bruggen naar de kritische fan en is de lokale verankering geen thema voor de Japanners.

Op zoek naar kwaliteit op het veld

Hollerbach was al eens trainer in België. Bij Moeskroen deed hij het 2 jaar geleden erg goed, tot hij ziek uitviel. Hij is een trainer van de harde hand. Dat mag uiteraard als de resultaten volgen.

 

Hij stond in december, nog vóór de aanstelling van Peter Maes, bovenaan de lijst, maar toen lagen zijn eisen te hoog. Nu 7 maanden later zat hij nog steeds zonder job en zal hij allicht veel water bij de wijn gedaan hebben.

 

Uiteraard krijgt hij het voordeel van de twijfel, maar meer nog dan een goede trainer heeft STVV nood aan kwaliteit op het veld. Met de ploeg van vorig seizoen zal het zeker bang naar beneden moeten kijken.

 

Op nieuwe spelers is het wachten. Het wordt dus weer een onrustige zomer op Stayen.