Woensdag D-day voor Casse op WK judo: "Hij wordt met de week beter"

  België kon nog geen medaille binnenhalen op het WK judo in Boedapest, maar met Matthias Casse en Toma Nikiforov worden de komende dagen de grote kanonnen in stelling gebracht.

  Matthias Casse kende een moeilijke heropbouw na de coronacrisis, maar zijn zilveren medaille op het afgelopen EK was een teken dat het weer de goeie kant uit gaat met de nummer 1 van de wereld.

   

  "Ik zie dat zijn vorm groeit", zegt zijn trainer Mark van der Ham. "Hij wordt met de week beter, zowel conditioneel als judotechnisch. Dat komt vooral door de internationale stages, waardoor hij weer op niveau kan trainen."

   

  "Dit WK is voornamelijk een graadmeter voor de Spelen. Hier kunnen we zien welke stappen hij nog moet zetten. Het is geen enorm piekmoment, wel het begin van een piek die we 6 weken willen volhouden. Maar de lijn naar de Spelen is de belangrijkste."

   

  "Dat wil niet zeggen dat hij hier met de handrem op zal kampen. Als je aan een competitie deelneemt, dan wil je winnen. Simpel."

   

  Volgens Van der Ham zal het uitstel van de Spelen Casse dan toch geen windeieren leggen. "Ondanks corona heeft hij zich goed ontwikkeld. Hij is 1,5 jaar ouder en is een stuk volwassener geworden. Kortom: hij is een completere sporter."

  Sleeckx: "Casse en Nikiforov zullen in Tokio nog beter zijn"

  Ook Koen Sleeckx van Judo Vlaanderen zag Matthias Casse de voorbije maanden groeien. "Hij heeft veel progressie gemaakt sinds het EK, ook al zit er nog altijd rek op met het oog op de Spelen. Daar zal hij nog een stuk beter zijn."

   

  "Het is een bijzonder WK, waar enkele grote landen hun 2e ploeg naartoe hebben gestuurd. Dat biedt dus mogelijkheden."

   

  Naast Casse denkt Sleeckx dan vooral aan Toma Nikiforov, de huidige Europese kampioen. "Ook voor hem is de lijn nog stijgend sinds het EK. Conditioneel wordt hij elke week beter. Hij is zeker een van de kanshebbers op een medaille, maar ook voor hem zijn de Spelen belangrijker."