Urban sports in Tokio: "Korte clips en leuke tricks zijn echt voor jongeren"

  Olav Spahl

  Op de komende Olympische Spelen doen enkele nieuwe sporten hun intrede: zo staan in Tokio onder meer sportklimmen, skateboarden en 3x3 basketbal op het programma. In die laatste twee disciplines zijn er ook Belgen bij. "Het zijn echt sporten voor de jongere generaties", zegt Olav Spahl van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC).

  Het was een mooi weekend voor de Belgische "urban sports": Lore Bruggeman plaatste zich voor de Olympische Spelen in het skateboarden en wellicht mag ook Axel Cruysberghs zijn skateboardkunstjes gaan vertonen in Tokio. Daarnaast plaatsten ook de 3x3 Belgian Lions zich voor de Spelen.

   

  "Die 3x3 was een verrassing", zegt BOIC-delegatieleider Olav Spahl. "Proficiat aan die gasten om dat te bereiken. We zijn ongelooflijk trots om hen te verwelkomen binnen Team Belgium."

   

  Sportklimmen, skateboarden, 3x3 basketbal: van waar plots al die nieuwe sporten op het olympische programma? "Het IOC probeert de jonge generaties aan te trekken, zowel om zelf mee te doen als om die wedstrijden op tv te volgen. Korte clips, leuke tricks, een spannende 3x3-match: dat is echt iets voor de jongeren", weet Spahl.

  Het IOC probeert de jonge generaties aan te trekken, zowel om zelf mee te doen als om die wedstrijden op tv te volgen.

  Olav Spahl

  Vereisen de "urban sporters" vanuit het BOIC ook een andere aanpak dan de meer traditionele atleten? "Ze zijn creatiever en flexibeler. Skateboarders zitten buiten de werking van een federatie. Bij 3x3 zijn het ook gasten die gezegd hebben: "Laten we ervoor gaan". En nu hebben ze een ticket."


  "We moeten absoluut anders omgaan met hen. We moeten luisteren en van hen leren. Wat is voor hen belangrijk? Wat hebben ze nodig om te schitteren in Tokio? Daarbij zullen we misschien ook iets moeten vergeten wat in klassieke sporten wel wet is. In nieuwe sporten is dat anders."


  Wie beslist eigenlijk over de nieuwe sporten op de Spelen? "Dat is uiteindelijk het IOC. De verschillende federaties kunnen een nieuwe sport suggereren, maar ook het gastland kan voorstellen doen. Zo hebben we in Tokio baseball en krijgen we in Parijs breakdance op het olympische programma."