Zet Bashir Abdi de deur op een kier voor de 10.000 meter in Tokio? "Het is combineerbaar"

  Bashir Abdi in De Afspraak.

  Met een PR dook Bashir Abdi afgelopen zaterdag onder de limiet voor de 10 kilometer op de Olympische Spelen in Tokio. Het toegangsbewijs leek er eentje pour la petite histoire, aangezien Abdi (uitsluitend) toeleeft naar de marathon. Of toch niet? In De Afspraak liet hij een opening.

  Bashir Abdi (32) legde zelf uit hoe hij wedstrijdritme nodig heeft om zijn vorm bij te schaven. Onze landgenoot deed daarom zaterdag in Birmingham mee aan de 10 kilometer, waar ook boezemvriend Sir Mo Farah liep.

   

  De Brit faalde in zijn jacht, Abdi dwong wel een ticket voor de 10.000 meter af. Terwijl iedereen dacht dat Abdi vriendelijk zou bedanken voor die startplaats, is dat toch lang geen zekerheid.

   

  "Ik heb nog niet veel tijd gehad om met mijn team te overleggen, maar de mogelijkheid is er", verraste Abdi over de eventuele dubbel. 

   

  "Er zit 10 dagen tussen de 10.000 meter en de marathon. Het is zeker combineerbaar, er zit voldoende tijd tussen."

   

  "Maar in Japan zijn de weersomstandigheden extreem. Dat kan een nadeel zijn, maar de nummers zijn combineerbaar", herhaalde hij.

  Of een lichaam zo'n dubbel aankan? Dat moet je experimenteren. Je kunt alleen achteraf weten of het verstandig was.

  Bashir Abdi

  Kan een lichaam zo'n dubbele inspanning aan? "Dat moet je experimenteren. Je kunt alleen achteraf weten of het verstandig was."

   

  "Maar de marathon komt eerst, dat is mijn hoofddoel. Daar heb ik de beste papieren voor. Op de 10 kilometer heb ik, denk ik, niet de snelheid om een heel grote rol te spelen."

   

  Voor de marathon tempert Abdi de verwachtingen. "Meer dan 7 atleten hebben al veel sneller gelopen dan ik en hebben meer ervaring. Dat ik bescheiden ben? Dat hoor ik vaak, klopt."

  Bashir Abdi sprak ook over zijn boek "Op de loop"