Van der Plaetsen: "Ik ga niet naar Tokio om de toerist uit te hangen"

  Van der Plaetsen heeft geen kledingsponsor meer.

  Tienkamper Thomas Van der Plaetsen stelde in Götzis zijn ticket voor de Olympische Spelen in Tokio veilig. Met 8.430 punten ging hij ruim onder de olympische limiet, verbeterde hij zijn persoonlijk record én kreeg hij ook het Belgisch record van Hans Van Alphen in het vizier. Sporza zocht hem op.

  “Mijn hele seizoen stond tot nu toe in het teken van die kwalifciatie”, vertelt Van der Plaetsen een week na Götzis. “Er valt nu echt een last van mijn schouders. Ik haalde bovendien een mooie score. Dan weet je dat je ook in Tokio goed in vorm zal zijn. Ik trek niet naar daar om toerist uit te hangen.”

   

  “Ik had een heel stabiel weekend in Götzis”, vertelt de Europese kampioen van 2016. “De 100 meter, waar ik normaal altijd wat sukkel om mijn ritme te vinden, was meteen goed. Ook het verspringen lukte vlot en dan zat ik onmiddellijk in de flow."

   

  "Bij het polsstokspringen stond er heel wat wind en had ik het wat lastiger, mijn stressniveau was toen wel hoog. Maar ik heb op geen enkel moment getwijfeld."

   

  Van der Plaetsen blijft ook kritisch voor zichzelf. “Vooral in de werpnummers kan ik nog vooruitgang boeken. In het kogelstoten bijvoorbeeld ben ik twee jaar geleden van techniek veranderd.  Dat werpt zeker zijn vruchten af op training, maar op wedstrijd is het soms nog lastig. Ik wil het soms te veel forceren. Dus ik weet waaraan ik zal werken voor Tokio."

  Vooral in de werpnummers kan ik nog vooruitgang boeken. Ik weet waaraan ik moet werken voor Tokio.

  "Het Belgisch record van Van Alphen is zeker iets wat mij drijft"

  Met 8.430 punten is Van der Plaetsen niet meer zo ver verwijderd van het Belgisch record dat Hans Van Alphen 9 jaar geleden op de tabellen zette.

  “Dat is zeker iets wat mij drijft. Het was een ongelofelijke prestatie voor Hans 9 jaar geleden. Maar zeker als ik op de Spelen nog een stapje verder wil zetten, komt het record in het vizier."

   

  In het najaar had Van der Plaetsen nog een blessure aan zijn knie, waardoor hij de tienkamp in Talence moest laten vallen. “Maar dat is voorbij, ik ben nu blessurevrij. Mijn lichaam heeft Götzis goed verteerd. Nu laat ik de spieren even rusten."

   

  Eind deze maand neemt Van der Plaetsen deel aan de Europabeker in het verspringen. En dan volgt op de weg naar Tokio wellicht nog het Belgisch kampioenschap.

  “Mogelijk neem ik er nog ergens een wedstrijd bij, maar dat is natuurlijk een beetje zoeken. Het kan ook zijn dat ik gewoon rustig zo verder zal trainen.“

  Van der Plaetsen in het kogelstoten.

  "Ik ben meer dan een eendagsvlieg, dat is duidelijk"

  "Het coronajaar heeft mij vooral mentaal veel meer rust gegeven. Alles is onvoorspelbaar geworden, ik laat de dingen veel meer op mij afkomen. Maar corona is voor de sport wel een bom geweest natuurlijk”, zegt hij. 

   

  “Op het vlak van sponsoring bijvoorbeeld. Ik heb gelukkig nog een lokale sponsor over, die mij blijft steunen. Maar mijn kledingsponsor heeft afgehaakt."

   

  "En dat geldt voor heel wat atleten. Ik denk dat 80 tot 90 procent van de sponsorcontracten voor atleten weg zijn. Dat creëert onzekerheid voor de toekomst. Stel dat ik nog een sponsor zie wegvallen, dan wordt het heel lastig om op het hoogste niveau tienkamp te blijven doen."

   

  "Ik wil mijn carrière waardig afsluiten en niet het gevoel hebben dat ik moet stoppen omdat het financieel moeilijk is."

   

  Van der Plaetsen werd 8e op de Olympische Spelen in Rio. “Dat opnieuw realiseren, opnieuw een finaleplaats, daar zou ik al heel tevreden mee zijn. Maar met een score van 8.400 punten zitten er misschien een aantal extra plaatsen in."

   

  "Het worden mijn tweede Olympische Spelen, maar ik heb me ook geplaatst voor mijn 6e WK. Ik ben trots op mijn lange carrière. Ik ben meer dan een eendagsvlieg, dat is duidelijk."

  Stel dat ik nog een sponsor zie wegvallen, dan wordt het heel lastig om op het hoogste niveau tienkamp te blijven doen. Ik wil mijn carrière waardig afsluiten.

  Van der Plaetsen mikt op top 8 in Tokio: "Moet niet meer stressen"