PR en olympische limiet voor Bashir Abdi op 10.000 meter, geen ticket voor Mo Farah

  Bashir Abdi focust zich in Tokio op de olympische marathon.

  Bashir Abdi (32) heeft nog maar eens bewezen dat het snor zit met zijn olympische vorm. Onze landgenoot klokte op de meeting van Birmingham met 27'24"41 een persoonlijk record op de 10.000 meter. Met die chrono duikt hij ook onder de limiet voor Tokio, al concentreert Abdi zich uiteraard op de marathon. Minder goed nieuws was er voor zijn boezemvriend Sir Mo Farah.

  In Birmingham waren alle ogen vanavond gericht op Sir Mo Farah, maar dan is Bashir Abdi meestal in de buurt.

   

  Onze landgenoot is een van de Belgische speerpunten voor de marathon op de Olympische Spelen, maar ook op de Britse piste liet hij zich al gelden.

   

  Abdi was in 27'24"41 een zuchtje trager dan de Franse winnaar Morhad Amdouni (27'23"39), maar met zijn persoonlijk record steekt hij ook de limiet (27'28"00) voor Tokio op zak, al lijkt het weinig waarschijnlijk dat Abdi zijn programma uitbreidt.

   

  Voor Abdi werd het wellicht een avond met gemengde gevoelens. Zijn boezemvriend Sir Mo Farah, 38 jaar intussen, probeerde zich vanavond nog te kwalificeren voor de 10.000 meter in Japan.

   

  Farah won op de Spelen van 2012 en 2016 goud op de 5.000 meter én de 10.000 meter, maar wilde na een minder succesvolle switch naar de marathon toch nog eens alles op alles zetten op de baan.

   

  Het werd geen succesvolle rentree na 4 jaar en het was meteen ook een zeldzame nederlaag. Farah bleef ruimschoots boven de limiet en mag zijn ambitie meer dan waarschijnlijk definitief opbergen. De kwalificatieperiode loopt tot 29 juni.