Belgische voetbalbond leed 6 miljoen euro verlies in 2020

  De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft zaterdag op zijn algemene vergadering negatieve jaarcijfers voorgesteld. In het door het coronavirus verstoorde jaar 2020 leed de KBVB zes miljoen euro verlies, waar vooraf een winst van ongeveer 1 miljoen euro gebudgetteerd was.

  "De pandemie betekende voor quasi elke Belgische voetbalclub een zware financiële opdoffer. Ook de KBVB en beide vleugels Voetbal Vlaanderen en ACFF ontsnapten niet aan de gevolgen van COVID-19 en klokten af op 22 miljoen euro minder inkomsten dan vooraf gebudgetteerd", zo meldt de KBVB in een persbericht.

   

  "De gestegen commerciële inkomsten uit sponsoring en media werden jammer genoeg tenietgedaan door het verlies van inkomsten op wedstrijden van de Rode Duivels en Red Flames en door het uitstellen van EURO 2020."

  Ondanks het moeilijke jaar ziet de financiële toekomst voor de KBVB er goed uit.

  CEO Peter Bossaert

  De KBVB beschikt echter wel over reserves, het kon zo al voor meer dan acht miljoen euro aan steunmaatregelen nemen ten voordele van de clubs. Het wist ook zo'n 15 miljoen euro aan kosten uit te sparen, onder andere door de stopzetting van de competities in het internationale, amateur- en profvoetbal en door flink te besparen op de recurrente kosten.

   

  "Ondanks het moeilijke jaar ziet de financiële toekomst voor de KBVB, die nog steeds beschikt over een eigen vermogen van 47 miljoen euro, er goed uit", stelt CEO Peter Bossaert. "We zullen de verliezen van 2020 de volgende twee jaar goed maken, mede dankzij de opbrengsten uit de vele grote toernooien die voor de deur staan: EURO 2020, de Final Four in de Nations League eind 2021 en het WK 2022."

  Twee onafhankelijke bestuurders in Raad van Bestuur

  De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft met Pascale Van Damme (52) en Paul Van den Bulck (55) voor het eerst twee onafhankelijke bestuurders opgenomen in zijn afgeslankte en vernieuwde Raad van Bestuur.

   

  "Als grootste Belgische sportbond hecht de KBVB enorm veel belang aan good governance en heeft ze het streven naar meer diversiteit in alle geledingen van de Bond al een tijdje hoog op de agenda staan", zo klinkt het in een persbericht. "De introductie van de onafhankelijke bestuurders laat de Bond toe om haar Raad van Bestuur meer divers samen te stellen, externe controle toe te laten in haar hoogste orgaan en nieuwe competenties van buiten het voetbal aan haar werking toe te voegen. "

   

  De nieuwe Raad van Bestuur bestaat vanaf nu uit 10 leden (voorheen 12). Naast Pascale Van Damme en Paul Van den Bulck zetelen Michael Verschueren, Bruno Venanzi, Peter Willems en Michel Louwagie op voordracht van de Pro League, Marc Van Craen en Robert Huygens namens Voetbal Vlaanderen en Benjamin Vasseur en Philippe Godin namens ACFF in de Raad van Bestuur.    

   

  Peter Willems en Michel Louwagie zijn nieuwe bestuursleden, terwijl Mieke De Clercq, Joseph Allijns, Paul Van Der Schueren, Mehdi Bayat, Gaston Schreurs en Jan Van Onsem afscheid namen. Tot eind augustus neemt Robert Huygens de functie van bondsvoorzitter ad interim waar.