Het gelijk van Fenerbahçe: tot 2.000 jaar cel voor valse beschuldigingen

  Aziz Yildirim.

  Herinnert u zich het matchfixing-schandaal in het Turkse voetbal uit 2011 nog? In de nasleep van deze zaak heeft een rechtbank in het Turkse Istanbul drie personen veroordeeld tot gevangenisstraffen van bijna 2.000 jaar. 

  De verdachten zijn een voormalige politiechef, een voormalig agent en de voormalige voorzitter van een televisiestation. Ze hadden blijkbaar banden met een terreurorganisatie en wilden kopstukken van onder meer topclub Fenerbahçe laten arresteren.

   

  De drie verdachten kregen nu straffen gaande van 161 tot 1.972 jaar. Die sancties werden opgelegd voor hulp aan een terroristische organisatie, vervalsing, laster en het schenden van het geheim van privécommunicatie.

  Eindelijk erkenning voor Fenerbahçe en Yildirim

  De veroordeling komt er in de nasleep van het grote matchfixingschandaal bij topclub Fenerbahçe. Voorzitter Aziz Yildirim, die de club leidde van 1998 tot 2018, werd daarvoor in 2012 veroordeeld tot zes jaar en drie maanden gevangenisstraf. 


  Hij bracht uiteindelijk een jaar in detentie door en verkondigde steeds zijn onschuld. Hij verklaarde zelfs in de val gelokt te zijn door een complot van de verbannen prediker Fethullah Gülen. In 2015 werd Yildirim tijdens een nieuw proces dan toch vrijgesproken.


  De zaak werd door Fenerbahçe-aanhangers als een trauma ervaren. Velen verdachten de regering ervan betrokken te zijn in de zaak aangezien president Recep Tayyip Erdogan op dat moment een goede relatie had met Gülen. 


  Sinds 2016, na de mislukte staatsgreep in Turkije, is Gülen echter "persona non grata" en wordt hij door Ankara bestempeld als een terrorist.


  De drie mannen die vrijdag zijn veroordeeld worden er ook van beschuldigd lid te zijn van Fetö, de terroristische groepering van Gülen.

   

  Ze zouden valse documenten hebben aangemaakt om voorzitter Yildirim in een slecht daglicht te plaatsen. In totaal werden bijna 100 personen veroordeeld voor een mogelijke betrokkenheid.

  "Geen uitspraak is voldoende om goed te maken wat Fenerbahçe heeft meegemaakt"

  Na het schandaal werd Fenerbahçe zelfs tijdelijk uitgesloten van deelname aan de Champions League. 


  "Geen uitspraak is voldoende om goed te maken wat Fenerbahçe en de miljoenen supporters hebben meegemaakt tijdens dit lange proces", klinkt het bij huidig voorzitter Ali Koç.