Jan Ceulemans: "België is niet de grote favoriet voor dit EK"

  Er hangen te veel vraagtekens rond de Rode Duivels om ze uit te roepen tot favoriet voor het EK, maar net dat kan misschien een hulp zijn. Het is de mening van voormalig recordinternational Jan Ceulemans. "Hazard en Witsel zijn geen waterdagers, he."

  "Misschien wel goed dat er vraagtekens zijn"

  Met 96 caps was Jan Ceulemans jarenlang recordinternational. Ondertussen zijn Vertonghen (126), Witsel (110), Alderweireld (108), Eden Hazard (106) en Mertens (97) hem voorbij. Lukaku (92) wordt de volgende.

   

  Als Lukaku dat voor elkaar wil krijgen, moet België minstens de kwartfinales halen (en Lukaku alle matchen spelen). De ambities van de Rode Duivels en de natie liggen natuurlijk hoger. Het EK winnen is het doel. Gezien de huidige situatie wordt dat niet makkelijk volgens Jan Ceulemans. 

   

  "Ik denk niet dat de Rode Duivels de grote favoriet zijn door alle problemen waarmee ze kampen. België zit met twee grote vraagtekens: Axel Witsel en Eden Hazard. En de defensie wordt dan ook nog eens ouder."

   

  "Door die vraagtekens kunnen we wel misschien iets meer relax beginnen aan het toernooi en lukt het daardoor net om Europees kampioen te worden", hoopt Ceulemans.

  Door de vraagtekens kunnen we misschien iets meer relax beginnen aan het toernooi en lukt het net wel om Europees kampioen te worden.

  "De Bruyne raakt volgens mij klaar"

  "Volgens mij is er niet 1 favoriet. Veel mensen zullen Frankrijk zeggen. Ik zie Spanje, Frankrijk, Portugal, Duitsland - die mag je nooit afschrijven - en België. 

   

  "Kevin De Bruyne zal in orde geraken, denk ik. Hij heeft zijn matchen gespeeld dit seizoen en kan waarschijnlijk volgende week opnieuw trainen, zonder contact weliswaar. Dat komt wel in orde."

  "Hazard en Witsel zijn wel een probleem. Dat zijn geen waterdragers, maar belangrijke spelers in het spelsysteem. De ene moet offensief mee het verschil maken, de andere defensief. Het wordt afwachten hoe hun situatie zal evolueren."

  Hazard en Witsel zijn geen waterdragers, maar belangrijke spelers in het spelsysteem. De ene moet offensief mee het verschil maken, de andere defensief.

  Voor Axel Witsel wordt matchritme de grote uitdaging, voor Eden Hazard het mentale aspect. "De omstandigheden zijn veranderd in vergelijking met mijn tijd en tegenwoordig is veel mogelijk, maar anderzijds moet je realistisch zijn", zegt Ceulemans.


  "Als je drie of vier maanden niet op het veld hebt gestaan zoals Witsel en je het ritme niet hebt kunnen opbouwen, is de vraag of je top kan zijn op een EK én of je dat elke drie dagen kan zijn. Ik hoop dat het lukt, maar het is een groot vraagteken voor mij."


  "Bij Hazard is het meer mentaal. Witsel zit in een positieve evolutie, want hij dacht eerst dat het EK voorbij was en voelt opeens dat het misschien toch nog kan." 


  "Hazard speelde, maar niet goed. Een week later was hij dan geblesseerd. Dat is mentaal veel zwaarder dan wat Witsel meemaakt. Hazard vecht tegen zichzelf. Hij vraagt zich elke ochtend af of hij ergens pijn voelt. Dat speelt in je hoofd."

  "Vermaelen is in principe beste verdediger, maar hij zal niet alles spelen"

  De vraagtekens rond Hazard en Witsel plaatsen momenteel de al langer bestaande zorgen over de ouder wordende defensie in de schaduw. Toch kan ook dat een rol spelen in het eindresultaat.

   

  "In principe heeft de defensie veel ervaring. Alderweireld is goed tot zeer goed", vindt Jan Ceulemans. "Vertonghen is wat meer afwachten na een moeilijk jaar bij Benfica. Vermaelen is in mijn ogen de beste van die generatie verdedigers, maar hoeveel heeft hij gespeeld?" 

   

  "Ik denk niet dat hij alle wedstrijden zal spelen op het EK, want dan is de kans te groot dat hij snel opnieuw geblesseerd raakt en het toernooi voorbij is voor hem."

   

  "Bovendien speel je niet meer tegen de kleinste landen. België moet natuurlijk Rusland of Denemarken aankunnen, maar het zijn wel landen die kunnen voetballen. Het niveauverschil is minder groot tussen alle landen op het EK. Dan heb je een ploeg nodig die vertrouwen uitstraalt."

  "We zouden meer favoriet zijn als we thuismatchen hadden"

  In alle EK-stadions zullen (een beperkt aantal) fans zitten. Landenploegen die in eigen land spelen, hebben daardoor sowieso een voordeel. "Hadden de Rode Duivels af en toe ook in België mogen spelen, dan waren we ook meer favoriet", zegt Jan Ceulemans.

   

  "In je eigen land mogen spelen, is altijd een voordeel. Nu moeten spelers veel reizen. Zit je in Tubeke en speel je in Brussel, dan kan je bij wijze van spreken te voet naar Brussel om eens te ontspannen. De spelers zijn tegenwoordig veel gewoon, maar het is interessanter dat je een toernooi in eigen land kan voorbereiden én spelen."

  Het interview met Ceulemans